Gemeente Kerkrade

29.10.08: Opening Werkplein Kerkrade

Dinsdag 4 november gaan de deuren van het Werkplein Kerkrade open voor publiek.
Werkplein Kerkrade is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Kerkrade, UWV en CWI. Het is dé ontmoetingsplaats voor werkzoekenden en werkgevers met vragen over werk en vacatures. Tevens dient het als loket voor onder meer uitkeringen, bijstandszorg, minimavoorzieningen en schuldhulpverlening.

Eén loket in Kerkrade voor Sociale Zaken, CWI en UWV In het Werkplein werken zo'n 60 mensen, deels van de sector Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente maar ook de medewerkers van het CWI en UWV die voorheen werkzaam waren in de Einderstraat, zijn verhuisd naar het Werkplein Kerkrade.
Vanaf januari 2009 wordt ook werkgevers de mogelijkheid geboden om in het Werkplein met de samenwerkende partners op zoek te gaan naar (nieuwe) medewerkers voor hun bedrijf.

Het concept
Het Werkplein Kerkrade en de daarmee samenhangende intensieve samenwerking tussen de ketenpartners (CWI, UWV en gemeente), is primair in het leven geroepen om de dienstverlening aan de klant te verbeteren. Doelstelling is om mensen, die om welke reden dan ook, buiten het arbeidsproces zijn gevallen, (weer) naar werk te begeleiden. Het Werkplein Kerkrade is een ontmoetingspunt voor werk, opleiding en inkomen. Alles wat hiermee te maken heeft, dus bijvoorbeeld ook zorg, re-integratie en scholing, is bij elkaar gehuisvest in hetzelfde gebouw. Het Werkplein is er voor alle werkzoekenden, zowel jongeren als ouderen. Ook mensen die als zelfstandig ondernemer aan de slag willen, kunnen er voor raad en ondersteuning terecht.

Samenvoeging van de verschillende instanties onder één dak moet ervoor zorgen dat de onderlinge processen soepeler lopen en beter op elkaar aansluiten. Ook moet het voorkomen dat mensen van het ene loket naar het andere worden gestuurd. Vanuit één loket wordt de klant naar de juiste dienstverlening geleid. Hij/zij heeft nog maar met één contactpersoon te maken.

Beursvloer
Het publieksgedeelte -- de beursvloer- bevindt zich in het linkerdeel van het gebouw. De beursvloer is het centrum van alle activiteiten. Zodra iemand deze centrale ruimte betreedt, is er een medewerker beschikbaar. Al tijdens dit eerste contact moet het thema `werk boven inkomen' centraal staan. Bezoekers kunnen op eigen initiatief of onder begeleiding speuren naar een geschikte baan, hun competenties testen of werken aan de ontwikkeling van hun vaardigheden. Ook kan men bijvoorbeeld een uitkering, bijzondere bijstand, sociale en culturele activiteiten en schuldhulpverlening aanvragen.
Werkgevers kunnen met de samenwerkende partners op zoek gaan naar (nieuwe) medewerkers voor hun bedrijf.

Het totale kantoorgedeelte wordt gehuurd door de gemeente. De gemeente heeft de mogelijkheid om zowel in het frontoffice als in het backoffice werkplekken of gehele kantoorruimtes te verhuren aan andere samenwerkingspartners dan CWI en UWV. Denk aan uitzendbureaus, re-integratiebedrijven, maatschappelijke organisaties en andere partners die op de een of andere manier een verbinding hebben met het Werkplein Kerkrade.

Backoffice
Het rechterdeel is als backoffice ingericht. De medewerkers van de backoffice zoeken naar werkgelegenheidstrajecten en opleidingsaanbod, en verzamelen de benodigde gegevens. Ook is in dit gedeelte de administratieve afhandeling en het beheer ondergebracht.

Het gebouw
Het gebouw laat zien dat een moderne, strakke vormgeving en een warme uitstraling goed kunnen samengaan. Dat geldt vooral voor het interieur. Bij het gebruik van materialen en kleuren in het gebouw waren de uitgangspunten om een nette en vriendelijke ruimte met een warme uitstraling en sfeer te creëren.
Vermeldenswaard is verder de aanwezigheid van een openbaar minder validen toilet in het rechtergedeelte. Dit is als het ware als een blok in het gebouw geschoven.

Appartementen
Met het Werkplein heeft Kerkrade een hoogwaardige voorziening gekregen die tevens een impuls geeft aan het karakter van het centrum. Het plan omvat namelijk ook de realisatie van negen luxe koopappartementen boven het kantoorgedeelte in het hartje van de stad. De bewoners van dit appartementencomplex waaraan de naam `Klankstaedte' is gegeven, hebben een eigen parkeervoorziening onder het gebouw. De appartementen worden over enkele weken opgeleverd.

Gegevens Werkplein Kerkrade
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur. Aan de balie kunnen bezoekers alleen van 9.30 uur tot 11.30 uur terecht zonder afspraak.
Telefoonnummer: (045) 750 63 10.
E-mailadres: werkpleinkerkrade@kerkrade.nl
Bezoekadres: Marktstraat 6, 6461 CX Kerkrade.