Technische Universiteit Delft

Onhoorbare symfonie
door M&C

Promotie van dhr. L.G. Evers: "The inaudible symphony: on the detection and source identification of atmospheric infrasound"

04 november 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Drs. L.G. Evers | doctorandus in de geofysica, Nederland promotor 1 | Prof.dr. D.G. Simons LR
promotor 2 | Prof.dr.ir. A. Gisolf TNW

De onhoorbare symfonie: over de detectie en identificatie van bronnen van atmosferisch infrageluid

Infrageluid is voor de mens onhoorbaar omdat het frequenties lager dan 20 Hz omvat. Het is voor het eerst ontdekt in 1883 na de uitbarsting van de Krakatau in Indonesië. Een laag frequente akoestische golf bleek zeven keer rond de aarde gereisd te hebben, terwijl deze hoogtes van 100 km haalde. Bronnen van infrageluid zijn veelal groot en krachtig, zoals bijvoorbeeld: meteoren, explosies, oceaangolven, onweer, lawines, aardbevingen en kernbomproeven. Infrageluid wordt gemeten met arrays van microbarometers, dit zijn zeer gevoelige en hoog frequente barometers. Om de vele belangrijke gebeurtenissen uit de continue meetgegevens te halen, worden statistische detectietechnieken toegepast. Een bron wordt gelokaliseerd door de richtingen gevonden met meerdere arrays te kruispeilen. Bron identificatie is het ultieme doel en vereist tevens kennis over de propagatie van infrageluid door de voortdurend variërende atmosfeer. Dit is ook maatschappelijk relevant omdat infrageluid als verificatietechniek voor het kernstopverdrag gebruikt wordt. Deze dissertatie beschrijft het complete traject van het meten, verwerken en interpreteren van infrageluid en kwantificeert de onzekerheden op het gebied van bronidentificatie. Toepassing in akoestische remote sensing van de gehele atmosfeer (tot 120 km hoogte) en de detectie van niet-akoestische fenomenen zoals zwaartegolven worden voorzien.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 oktober 2008