Nederlands Architectuurinstituut

Changing Ideals: Re-thinking the House - Op zoek naar het ideale huis NAi Maastricht (Kolommenzaal), NAi Maastricht (Bogenzaal) en NAi Maastricht: 04 november 2008 - 29 maart 2009

Jacob van Campen - Winka Dubbeldam - Peter Eisenman - Aldo van Eyck - Studio Makkink & Bey - Gerrit Rietveld - Alison en Peter Smithson - Sir John Soane - Big Brother - IKEA

Voor architecten is het huis de plek bij uitstek voor het testen en demonstreren van nieuwe concepten. Volgens sommigen zou de geschiedenis van de moderne architectuur zelfs samenvallen met de zoektocht naar het ideale huis. Daarom wordt het huis ook wel het ultieme paradigma van de architectuur van de moderne tijd genoemd.

Dit idee levert echter onder verschillende condities geheel verschillende ontwerpen op. Om dit veranderende ideaal van het huis te onderzoeken, worden binnen `Changing Ideals: Re-thinking the House' zeer uiteenlopende woonconcepten met elkaar geconfronteerd, van de Domus Cosmographica van het Mauritshuis tot aan de televisiecultuur van het Big Brother huis.

In 2008 schetst het NAi Maastricht langere lijnen op het snijvlak van architectuur en vormgeving waarbij de rode draad wordt gevormd door het interieur. In de derde tentoonstelling van dit jaar staat het ideale huis centraal. `Changing Ideals: Re-thinking the House' is het resultaat van een samenwerking tussen NAi M, Vesteda en TU Delft, met als curator Dirk van den Heuvel (TU Delft).

`Changing Ideals' bestaat uit twee delen: de verschillende woonconcepten worden in de Kolommenzaal getoond onder de titel Le Salon Imaginair. De selectie brengt historische voorbeelden samen met eigentijdse ontwerpen, en avant-garde experiment met mainstream productie.

In de Bogenzaal wordt het werk van Jurgen Bey en Rianne Makkink getoond onder de titel Living with Things. In deze installatie worden nieuwe concepten op het terrein van architectuur en design op een bijzonder poëtische manier aan de orde gesteld.

Om de verschillende thema's en vraagstellingen van de tentoonstelling uit te diepen zullen diverse 'salons' worden georganiseerd; ontmoetingen tussen ontwerpers, critici en deskundigen op het gebied van wonen. In het voorjaar van 2009 zal in het kader van de tentoonstelling een congres plaatsvinden, mede in samenwerking met de VROM-raad, vanwege hun binnenkort verschijnend advies over nieuwe woonvormen. Nadere informatie over deze programmaonderdelen volgt.

De tentoonstelling is vormgegeven door EventArchitectuur, de fotografie is van Johannes Schwartz en het grafisch ontwerp is van Experimental Jetset.

De adviesraad van `Changing Ideals' wordt gevormd door: Barry Bergdoll (MoMA NY), Beatriz Colomina (Princeton University), Dick van Gameren (TU Delft), Max Risselada (TU Delft) en Madeleine Steigenga.