Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG stelt Commissie Nijpels in

04.11.2008
De VNG heeft de Commissie Toekomst Stadsregionale Samenwerking (CTSS) ingesteld. Deze commissie, onder voorzitterschap van Ed Nijpels moet advies uitbrengen over de toekomst van de stadsregionale samenwerking. Het gaat hier om de oude Kaderwetgebieden, die tegenwoordig Wgr-Plusregios of stadsregios worden genoemd.

De VNG vindt samenhangend bestuur in de grootstedelijke regios van groot belang voor het oplossen van problemen waarmee gemeenten op regionaal niveau worden geconfronteerd. De recente politieke discussie over de rol van de stadsregios in de ruimtelijke ordening en de aanstaande evaluatie van de Wgr-plus zijn voor de VNG redenen om de commissie juist op dit moment in te stellen. Deze bestuurlijke commissie bereidt een advies voor dat niet alleen als toetssteen voor de aanstaande evaluatie van de Wgr+ dient, maar ook in een breed perspectief het functioneren en de kansen van de regios in kaart brengt. Het advies zal tijdens het VNG Congres op 10 juni 2009 worden gepresenteerd.

De commissie is als volgt samengesteld: Ed Nijpels (voorzitter) Jaap Modder (bestuursvoorzitter Stadsregio Arnhem Nijmegen) Geert Dales (voorzitter College van Bestuur Hogeschool INHOLLAND) Joost Schrijnen (Hoogleraar Stad en Regio Technische Universiteit Delft) Michel Bezuijen (wethouder Haarlemmermeer) Rob van Gijzel (burgemeester Eindhoven) Lucas Bolsius (wethouder Rotterdam)

Den Haag, 4 november 2008