CDA afdeling Gelderland


Kamerleden CDA en PvdA bezoeken geplande tracé A15
---

PERSBERICHT

Snelle uitvoering van de plannen is noodzakelijk

Afgelopen vrijdag 31 oktober hebben de Tweede Kamerleden Ger Koopmans (CDA) en Lia Roefs (PvdA) een informatief werkbezoek gebracht aan De Liemers om met eigen ogen te zien, waar het tracé van de A15 na doortrekking komt te liggen.

Het bezoek was een initiatief van de Statenfracties van CDA, PvdA en ChristenUnie. Verder aanwezig waren statenleden, wethouders en raadsleden van de drie partijen. Namens het bedrijfsleven was ook Jan de Nooijer van de Liemerse ondernemersvereniging Lindus aanwezig.

Rondrit

De delegatie ging met de bus een kijkje nemen bij de bekende knelpunten op het tracé: Groessen, Helhoek en de dijk waar het tracé de Liemers binnenkomt.

De heer Dieperink van het projectbureau A15 gaf daarbij steeds een toelichting. Ook werd aandacht besteed aan een goede inpassing van de weg, zonder daarbij uit te gaan van andere tracés, die nu in de MER-studie zitten.

Tempo

Wat bij de aanwezigen de meeste verbazing wekte, was de planning van het project: pas in 2010 zou de MER-studie gereed zijn en dat riep veel vragen op.

Iedereen vond, dat 2009 was toegezegd en dat met een vooruitschuiven in de tijd de economie en leefbaarheid in het gebied ook ten westen van de rivier (tussen Arnhem en Nijmegen) niet gediend was.

De provincie Gelderland stelt EUR 100 miljoen beschikbaar, juist om een versnelling in de tijd mogelijk te maken en dat moet dan ook in de planvorming zichtbaar zijn, was de mening van de aanwezigen.

De kamerleden gaan met deze boodschap naar Den Haag en zullen de minister tot spoed manen. Ook zijn ze overtuigd, dat een goede inpassing noodzakelijk is om een verdere aantasting van natuur en landschap in het gebied zo veel mogelijk te voorkomen.

Toezegging minister

Tijdens een bijeenkomst van ondernemers en politici in Elst op maandag 3 november 2008 heeft minister Eurlings desgevraagd toegezegd, dat hij zich hard zal maken om vaart in de plannen voor de A15 te houden en dat hij ervan uitgaat, dat in 2009 de MER-studie gereed zal zijn. De regio moet dat niet met allerlei extra varianten komen, maar een éénduidige tracékeuze maken, aldus de minister.

Namens de betrokken fracties in Provinciale Staten van Gelderland:

Albert Schol, Corina van der Valk en Martin Schuurman