Gemeente Hilversum

Uitvoeringsplan Duurzaam Hilversum kan van start

publicatiedatum: maandag 3 november 2008

In Hilversum gebeurt al veel aan duurzaamheid. Niet voor niets sleepte de gemeente in 2007 de prijs voor duurzaam inkopen in 2007 in de wacht. Maar het kan altijd beter, zowel wat ambities, doelstellingen als sturing betreft. Dit geeft iedereen uiteindelijk een betere basis om duurzame keuzes te maken. De aandacht voor duurzaamheid leidde in 2007 tot veel vragen en moties in de gemeenteraad. Om duurzaamheid verder vorm te geven, bleek een duurzaamheidsplan noodzakelijk. Een plan dat naast beleid ook concrete programma's en doelstellingen omvat.

Woensdag 15 oktober is het Uitvoeringsplan Duurzaam Hilversum 2009 - 2012 besproken in de Discussie.
Alle partijen waren zeer positief. De raadsleden vragen onder meer extra aandacht en inspanning voor goede communicatie, energiebesparing in de (sociale) woningbouw, een langetermijnvisie (klimaatneutrale gemeente), overleg met bedrijfsleven en aandacht voor kleine bedrijven. De komende vier jaar wordt het plan in praktijk gebracht met inachtneming van de gemaakte opmerkingen.

Zes thema's
Burgers, bedrijven, woningbouwverenigingen en gemeentelijke afdelingen die een directe betrokkenheid hebben bij duurzaamheid, hebben zes duurzaamheidthema's met doelstellingen aangeleverd. De thema's richten zich onder meer op energieverbruik, luchtkwaliteit, bewustwording en duurzaamheid in bouwen. Deze thema's zijn uitgewerkt in 36 programmapunten. Daarnaast is er in het plan veel aandacht voor integratie van duurzaamheid in bestaande programma´s en projecten, gedeelde verantwoordelijkheid en aansluiting bij het klimaatakkoord en de klimaatovereenkomst. Ook samenwerking met Natuur- en Milieueducatie vormt een belangrijke pijler voor een duurzame toekomstige generatie.

Looptijd en budget
Het plan heeft een looptijd van vier jaar. Jaarlijks is EUR 50.000,- beschikbaar gesteld voor het aanstellen van een 'uitvoerder´ Duurzaam Hilversum. Ook wordt jaarlijks EUR 50.000,- vrijgemaakt uit de regeling Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven. Verder heeft het college in de net gepresenteerde begroting EUR 200.000,- extra vrijgemaakt als werkbudget voor de komende vier jaar. Vanwege de integrale aanpak zullen duurzaamheidsmaatregelen deels met reguliere middelen worden gedekt en gelden ruime terugverdientijden voor energiebesparende maatregelen.