Gemeente Winschoten


Gemeente Winschoten door rechtbank in ongelijk gesteld

Op dinsdag 28 oktober 2008 is de Gemeente Winschoten door de rechtbank Groningen in het ongelijk gesteld voor wat betreft de weigering van een evenementenvergunning aan Circus Herman Renz. Tijdens een persconferentie gaf burgemeester Janny Vlietstra aan teleurgesteld te zijn over de uitspraak en zich te beraden op verdere stappen. Of de gemeente wel of niet in hoger beroep gaat hangt af van een aantal factoren. Eerst zal de burgemeester zich samen met een aantal direct betrokkenen buigen over het vonnis om te kijken of een hoger beroep zinvol kan zijn. Daarnaast wil zij de gemeenteraad raadplegen, gezien diens grote betrokkenheid bij deze kwestie.

Circus Herman Renz
Op 27 december 2006 werd in de Gemeenteraad van Winschoten besloten de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo te wijzigen, dat een vergunning voor het houden van een evenement kan worden geweigerd als het dierenwelzijn in het geding is. In diezelfde vergadering werd vastgesteld dat het houden en gebruiken van dieren in een circus, strijdig is met het welzijn van dieren zoals bedoeld in het nieuwe APV-artikel.
Door de circuswereld werden grote bezwaren geuit tegen het raadsbesluit. In maart 2007 vroeg circus Herman Renz een evenementenvergunning aan bij de gemeente, deze aanvraag werd niet gehonoreerd. Circus Renz gaf aan dit niet te accepteren en startte een juridische procedure.

Prominent op de agenda
In haar besluit geeft de rechtbank aan dat de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren geen ruimte laat aan de burgemeester voor het voeren van eigen beleid met betrekking tot dierenwelzijn. Dit is volgens de rechter uitsluitend voorbehouden aan de minister van LNV. Om die reden had de burgemeester de gevraagde vergunning niet mogen weigeren. Burgemeester Vlietstra zegt blij te zijn met de toenemende maatschappelijke aandacht voor dierenwelzijn. Het besluit van de gemeenteraad van Winschoten en het weigeren van de vergunning heeft tot veel positieve reacties geleid vanuit andere gemeenten en maatschappelijke organisaties. Ook in de Tweede Kamer is het onderwerp prominent op de agenda gezet.