Ministerie van Defensie

04-11-2008 08:37

AMERIKAANSE KUSTWACHTBAAS OP BEZOEK

Foto: defensie - De Amerikaanse schout-bij-nacht Nimmich en luitenant-generaal Zuiderwijk spraken onder meer over bestrijding van drugsstromen vanuit het Carabische Gebied

De Amerikaanse schout-bij-nacht Joseph Nimmich sluit vandaag zijn bezoek aan het ministerie van Defensie af. De grote baas van de Joint Interagency Task Force South (JIATF) was twee dagen in Den Haag te gast. Nimmich sprak onder andere met commandant Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der Mariniers Rob Zuiderwijk.

Vanuit zijn hoofdkwartier in Key West zwaait Nimmich de scepter over een drugsbestrijdingsorganisatie die meer dan twintig landen in het oostelijk Caribische Gebied omvat. Nederland is voor de kustwachtbaas een belangrijke partner. Vanuit Curaçao zet de Koninklijke Marine schepen en helikopters in ten behoeve van de JIATF. Daarbij treedt de Nederlandse commandant Zeemacht Caribisch Gebied op als ondercommandant in de Amerikaanse organisatie. De Koninklijke Marine heeft permanent een liaisonofficier in Key West gestationeerd. In de JIATF zijn naast vele marines ook de FBI, CIA, douane en de Amerikaanse belastingdienst vertegenwoordigd.

Namens de Commandant der Strijdkrachten sprak Zuiderwijk onder meer over hoe de drugsstromen vanuit het Caribische Gebied richting West-Afrika en Europa bestreden moeten worden. Ook de recente megavangst van meer dan 4200 kilo cocaïne door het marinefregat Hr. Ms. Van Speijk kwam ter sprake. Vandaag heeft Nimmich nog gesprekken met diverse defensie-functionarissen.