Gerechtshof Arnhem


Man veroordeeld voor oa dierenmishandeling en poging doodslag

Arnhem, 4 november 2008 - De rechtbank Arnhem heeft een 23-jarige man veroordeeld voor poging doodslag, dierenmishandeling, huisvredebreuk en schennis van de eerbaarheid. Hij was zonder toestemming een manege binnengegaan en was daar met zijn arm in de vagina en anus van paarden binnengedrongen. Een medewerker die hem betrapte en hem het vluchten wilde beletten werd door de man zodanig bij de keel gegrepen, dat deze geen lucht meer kreeg, totdat hij werd ontzet.

De verdediging bracht tijdens de zitting het standpunt naar voren dat de man niet strafbaar zou zijn voor de poging doodslag wegens psychische overmacht, noodweer en noodweerexces. Dit standpunt is door de rechtbank verworpen.

Het Pieter Baan Centrum kwam tot de conclusie dat de man wegens ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens (enigszins) verminderd toerekeningsvatbaar was.

Overeenkomstig de eis van de officier van justitie is de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar en de bijzondere voorwaarde van behandeling gedurende die proeftijd in een forensisch psychiatrische kliniek. Het onvoorwaardelijke deel van de gevangenisstraf heeft de verdachte reeds uitgezeten.

LJ Nummer

BG2716

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 4 november 2008 Naar boven