OM eist hoge straffen voor reeks woninginbraken

Alphen, 04-11-2008 o Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag tegen een 17-jarige verdachte uit Alphen aan den Rijn en een 18-jarige plaatsgenoot hoge gevangenisstraffen geëist voor veertien woninginbraken in Alphen aan den Rijn.

De inbraken werden afgelopen voorjaar en zomer gepleegd en vonden in een heel klein gebied plaats. Dit zorgde voor veel onrust en gevoelens van onveiligheid in de buurt. Op 2 augustus werden de twee verdachten op heterdaad betrapt toen zij bezig waren met een inbraak in een woning in de Binkhorst in Alphen aan den Rijn. Uit het politieonderzoek en de verhoren bleek dat de twee verdachten mogelijk voor veertien inbraken verantwoordelijk zijn.

De inbrekers gingen bij alle inbraken op een zeer grove manier te werk. Ze haalden de inhoud van kasten overhoop, trokken bedden omver, en bij drie woningen besmeurden de inbrekers de muren en de meubels van de woning met vloeibare margarine, frisdranken en sauzen. De inbrekers gingen er vervolgens met grote geldbedragen, sieraden en electronica vandoor en lieten de woning in een chaos achter. Dit heeft veel impact gehad op de bewoners. Bij het vaststellen van de eis heeft de officier van justitie hiermee rekening gehouden.

Het OM eiste tegen de 18-jarige verdachte daarom een gevangenisstraf van 2,5 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De 17-jarige verdachte hoorde 2 jaar jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

De rechtbank doet op 17 november uitspraak.