60.000 mensen met een beperking verliezen begeleiding vanu it de AWBZ

04/11/2008 10:32

Per Saldo

60.000 mensen die op dit moment begeleiding krijgen vanuit de AWBZ zullen deze ondersteuning op termijn geheel verliezen. Zij zullen zelf oplossingen moeten gaan zoeken.

Van de overige 160.000 mensen die momenteel begeleiding ontvangen zal een deel het met minder begeleiding moeten doen.

Vandaag en morgen wordt de begroting van VWS besproken in de Tweede Kamer. Onderdeel daarvan is de pakketmaatregel AWBZ.

Belangenorganisatie Per Saldo, vereniging van en voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de maatregelen voor mensen met een pgb.

In het algemeen overleg dat vorige week plaatsvond in de Tweede Kamer bleek o.a. dat:


- Staatssecretaris Bussemaker mensen die hun begeleiding geheel of gedeeltelijk verliezen, slechts een korte gewenningsperiode gunt.


- 'Nieuwe mensen' vanaf 1 januari 2009 direct met de effecten van de bezuinigingsmaatregelen te maken krijgen.


- Het maximaal aantal uren begeleiding wordt gesteld op 17 uur per week.

Visie Per Saldo


- De maatregelen moeten worden uitgesteld, omdat er op grond van onduidelijke criteria beslissingen worden genomen waardoor de gevolgen niet te overzien zijn


- Dit is zeer onzorgvuldig handelen en onverantwoord beleid.

Wat Per Saldo bijzonder stoort, is dat


- de maximalisering van 17 uur begeleiding per week in de besluitvorming geen aandacht krijgt; uit een uitzending van Netwerk op 29 oktober jl. bleek dat dit grote gevolgen heeft voor budgethouders


- ook het probleem van jongeren met psychiatrische achtergrond en de meerwaarde die het pgb voor de betrokken kinderen/jongeren en gezinnen heeft, nauwelijks aan de orde is

Oplossing

Per Saldo dringt er bij de staatssecretaris op aan zich hard te maken voor een persoonsgebonden budget voor begeleiding vanuit andere domeinen, zoals de Wmo (gemeente), het onderwijs en jeugdzorg, zodat mensen met hun pgb oplossingen kunnen blijven realiseren.

De staatsecretaris heeft echter geen mogelijkheid gecreëerd in andere regelingen, waardoor veel mensen zichzelf moeten zien te redden.





http://www.pgb.nl