Partij van de Arbeid

'Europa centrum van de wereld'

03-11-2008 09:43

Maandag sprak staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken over de toekomst van Europa voor een lezing van de Universiteit van Amsterdam. 'Ondanks de opkomst van grote landen als China en India is Europa nog steeds het centrum van de wereld.'

Timmermans weersprak de analyse dat Europa passé is en de toekomst zal worden bepaald door economische grootmachten als India en China die met hun in totaal 2,4 miljard inwoners vijf keer groter zijn dan de Europese markt van 500 miljoen mensen.

Volgens Timmermans heeft Europa ,'strategische diepte''waardoor het continent kan blijven meedraaien in de top. Die diepte zit 'm in de regio's rond Europa (Rusland, Turkijke, Noord-Afrika, Midden-Oosten), opkomende economieën met honderden miljoenen consumenten.

Door de klimaatcrisis zullen bovendien veel goederen dichtbij de consument geproduceerd gaan worden, meent de PvdA-staatssecretaris. Het wordt te duur en het is te slecht voor het milieu om producten in lagelonenlanden op tienduizenden kilometers van de afzetmarkt te maken. Europa zal weer meer in eigen huis gaan maken, verwacht Timmermans.

Hij denkt dat Europa het beste is opgewassen tegen de allergrootste uitdaging van de 21e eeuw, namelijk die van de klimaatverandering. De Amerikanen negeren dat probleem en China en India hikken aan tegen de kortetermijnkosten. Europa, zegt Timmermans, toont hier wereldwijd leiderschap met zijn ambitieuze klimaatdoelen. Dat kan zich uitbetalen als Europa erin slaagt het slimste, meest dynamische en groenste economische centrum van de wereld te worden. 'Als wij successen kunnen laten zien, volgt de rest vanzelf', aldus Timmermans.

De volledige (Engelstalige) speech is hier te lezen.

Op 5 november zal Frans Timmermans een lezing houden op InHolland.

Aanstaande donderdag zal in de Eerste Kamer het debat over de Staat van de Unie plaats vinden.