FNV-pleidooi voor betere compensatie asbestslachtoffers

04/11/2008 10:53

FNV Vakcentrale

De FNV vindt dat de financiële compensatieregeling voor asbestslachtoffers op de helling moet. Als de situatie niet snel verbetert, moet er een fonds komen waar álle asbestslachtoffers terecht moeten kunnen voor schadevergoeding. Dat pleidooi houdt FNV-bestuurder Leo Hartveld vanmiddag op een symposium over asbest in Den Haag, georganiseerd door de vakcentrale FNV en haar Bureau Beroepsziekten .

In de huidige situatie kunnen alleen asbestslachtoffers die de beruchte aandoening mesothelioom hebben een beroep doen op Instituut asbestslachtoffers (IAS). Asbestose-slachtoffers vallen, tegen de wens van de FNV, buiten elke regeling. Bovendien, constateert de FNV, ontvangt 50 procent van de slachtoffers die bij het IAS aankloppen niet de maximale schadevergoeding van 55.000 euro. Hartveld: "De bewijslast is onredelijk en onmenselijk."

In zijn speech deed de FNV-bestuurder een oproep aan minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zijn Canadese collega aan te spreken op het asbestbeleid van dat land. Canadese bedrijven proppen Afrika en Azië vol met asbest. De Canadese regering ondersteunt dat door op een internationale conferentie die momenteel in Rome plaatsvindt opname van asbest op een lijst van gevaarlijke stoffen te blokkeren. Hartveld: Ik spreek hierbij mijn afschuw uit over de rol die Canada al jaren speelt in het asbestdossier."

De FNV-bestuurder herhaalde zijn pleidooi voor een nationaal asbestregister, waar alle informatie over de levensgevaarlijke stof gebundeld wordt. Hartveld: "Maak van de al bestaande Asbestkaart van het Instituut Asbestslachtoffers een nationaal register dat overzichten geeft van locaties en van namen van bedrijven. Schuif desnoods de informatie van Centernovum van het ministerie van Economische Zaken en het IAS in elkaar en maak het register zo volledig mogelijk."

Volgens de FNV-er creëer je zo een efficiënte vindplaats voor hen die zoeken naar informatie over asbest. De Arbeidsinspectie zou van deze informatie gebruik kunnen maken. Maar ook advocaten, rechters, asbestslopers en werknemers.





http://www.fnv.nl