Knuffelnacht voor Unicef in IKEA Amsterdam 04 november 2008, Amsterdam - In de IKEA-vestiging in Amsterdam werd afgelopen nacht voor zestig kinderen een logeerpartijtje gehouden. Voor het slapengaan las minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking hen een verhaaltje voor. Tijdens deze 'Knuffelnacht' wilde IKEA aandacht vragen voor de actie '1 euro is een fortuin', waarbij IKEA voor elk verkocht pluchen speelgoedbeeld één euro doneert aan onderwijsprojecten van Unicef en Save the Children.

Zestig kinderen van negen basisscholen deden mee aan de Knuffelnacht van IKEA. Foto: Photo Republic Zestig kinderen van negen basisscholen deden mee aan de Knuffelnacht van IKEA. Foto: Photo Republic

IKEA wil met de actie een bijdrage leveren aan een van de Millenniumdoelen die de Verenigde Naties in 2000 hebben vastgesteld: het recht op onderwijs voor elk kind. Wereldwijd gaan 93 miljoen kinderen nog steeds niet naar school. Minister Koenders ondersteunt dit initiatief van harte: "Ik ben ervan overtuigd dat door de opbrengst van deze actie een groot aantal kinderen nu wel naar school kan gaan."

Minister Koenders leest voor. Foto: Photo Republic Minister Koenders leest voor. Foto: Photo Republic

Met '1 euro is een fortuin' steunt IKEA 16 onderwijsprojecten in 14 ontwikkelingslanden. Unicef kan met de opbrengst kinderen in Macedonië, Moldavië, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Tadjikistan, Uzbekistan en Vietnam naar school laten gaan.

IKEA, Unicef en Save the Children hebben de actie '1 euro is een fortuin' dit jaar voor de vierde keer gehouden. Ruim 200 vestigingen in de hele wereld hebben meegedaan. Vorig jaar leverde de actie ruim 4 miljoen euro op. Het streven is om dit jaar 5 miljoen euro in te zamelen.