100.000 mensen ontheemd in Noord-Kivu 04 november 2008, Goma - Vorige week zijn er meer dan 100.00 0 mensen gevlucht voor hevige gevechten in Noord-Kivu. Zestig procent van deze vluchtelingen zijn kinderen. Tot nu toe zijn in Noord-Kivu ongeveer één miljoen mensen ontheemd geraakt. Zij leven nu in extreme omstandigheden zonder voedsel, schoon water of medische zorg. Honderden kinderen zijn gescheiden van hun families en moeten zichzelf zien te redden.

Unicef werkt met verschillende partners aan het versterken van de noodhulp in Congo. Vrachtwagens brengen elke dag schoon water naar de 40.000 tot 50.000 ontheemde mensen in Kibati, 15 kilometer ten noorden van de Congolese hoofdstad Goma. Schoon water is noodzakelijk om ziekten zoals cholera en diarree tegen te gaan. Zieke of gewonde kinderen worden verzorgd en krijgen gratis medicijnen. Ook worden zeer voedzame biscuits uitgedeeld aan 15.000 jonge kinderen om ondervoeding te voorkomen. Kinderen die zijn gescheiden van hun families worden tijdelijk bij pleeggezinnen geplaatst waar ze bescherming krijgen. Unicef helpt daarnaast om hun eigen families op te sporen.

De stad Rutshuru, waar tienduizenden mensen naartoe zijn gevlucht, is erg moeilijk te bereiken maar toch weet Unicef hier dagelijks schoon water af te leveren. Meer hulpgoederen zijn momenteel nog onderweg.

In totaal zal Unicef de komende drie maanden 8 miljoen dollar (6,2 miljoen euro) nodig hebben om iedereen van de noodzakelijke hulp te voorzien.