Gemeente Assen


Maximum snelheid 60 km/uur op plattelandswegen

Assen, 4 november 2008

Op alle plattelandswegen rond Assen wordt de komende weken een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur ingevoerd, om de verkeersveiligheid ook buiten de bebouwde kom te verbeteren. Op de ontsluitingswegen naar Vries, Rolde, Hooghalen en Smilde blijft de snelheidslimiet 80 km/uur.

Voor de wegen buiten de bebouwde kom wordt onderscheid gemaakt tussen ontsluitingswegen en verblijfsgebieden. Voor de verblijfsgebieden, de plattelandswegen van Assen, wordt de komende weken een maximum snelheid van 60 km/uur ingevoerd. Dit past in het nationale verkeersbeleid van Duurzaam Veilig. Deze maximum snelheid draagt bij aan de veiligheid van fietsers, voetgangers en automobilisten. De maatregel is vooral gericht op de ongevallen in bermen en met bomen. Ook past deze snelheid beter bij het toeristische karakter van het buitengebied. Bij kruispunten worden witte kantstrepen op de weg aangebracht. De kruispunten zijn dan in het donker beter te herkennen. Het besluit heeft de instemming van de leden van het Dorpenoverleg en de Fietsersbond. Ook de omliggende gemeenten gaan de komende jaren de plattelandswegen inrichten tot 60 km/uur zones.

Voor de ontsluitingswegen buiten de kom van Assen blijft een maximum snelheid van 80 kilometer per uur gelden. Dit betreft de wegen naar Vries, Rolde, Hooghalen en Smilde. Deze wegen zijn breder dan 6.30 meter en hebben een vrijliggend fietspad. Deze ontsluitingswegen zorgen voor een goede bereikbaarheid van de stad vanuit alle richtingen.