Gemeente Achtkarspelen


Leerlingen kiezen voor verkeersbord op gevaarlijk kruispunt Surhuisterveen

Hoe kan de verkeersveiligheid (voor jongeren) verbeterd worden in de gemeente Achtkarspelen? Met deze vraag gingen zo'n 50 VMBO leerlingen van het AOC Buitenpost, OSG Singelland Surhuisterveen en Lauwers College Buitenpost en Surhuisterveen woensdag 29 oktober aan de slag op het gemeentehuis in Buitenpost.

Onder voorzitterschap van burgemeester Tjeerd van der Zwan is tijdens een speciale jongerenraadsvergadering, die in het teken van 'Jeugd & Verkeer' stond, het plan van groep 2 `Kruispunt Surhuisterveen' met een kleine meerderheid van stemmen gekozen.

`Kruispunt Surhuisterveen', bestaande uit Elleke, Alliese, Johan, Ab, Sjoerd, Foppe, Joost, Anna en Saskia, hebben een verkeersbord ontworpen onder de naam `Rij niet zo idioot, anders gaan er nog fietsers dood'. Dit waarschuwingsbord moet automobilsten extra alert maken op het gevaarlijke kruispunt in Surhuisterveen, bij de Rabobank aan De Kolk. De leerlingen hopen dat hierdoor de veiligheid van fietsers toeneemt.

Tijdens de Wegwijsdag bezetten leerlingen van het voortgezet onderwijs in Achtkarspelen het gemeentehuis. De gemeente organiseert deze dag ieder jaar in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Met een budget van 1.250 euro krijgen de leerlingen de opdracht een project te bedenken. Dit jaar was dat binnen het thema 'Jeugd & Verkeer'.