Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders bij knuffelnacht in IKEA

04 nov 2008 | Minister Koenders las op maandagavond voor het slapen gaan een verhaal voor aan zestig basisschoolleerlingen tijdens de Knuffelnacht in IKEA in Amsterdam. Hij gaf hiermee het startsein van de campagne 1 euro is een fortuin van Unicef, Save the Children en IKEA. IKEA doneert voor ieder verkocht pluchen speelgoedbeest één euro aan onderwijsprojecten voor kinderen in ontwikkelingslanden. foto: Isabelle Los, Koenders leest voor in IKEA

Onderwijs is een van de prioriteiten in het beleid van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Goed onderwijs bevordert de sociale en economische ontwikkeling van een land.

Millenniumontwikkelingsdoel 2 stelt dat in 2015 alle kinderen wel op de basisschool zitten en deze ook afmaken. Dit doel zal in een groot aantal landen gehaald worden. Zo is in Uganda het aantal kinderen dat naar de lagere school gaat in korte tijd verdrievoudigd en in Zambia bijna verdubbeld. In Uganda gaan nu evenveel meisjes naar de lagere school als jongens, Zambia heeft dit doel bijna bereikt. Beide Afrikaanse landen hebben daarmee belangrijke vooruitgang geboekt bij het halen van het tweede millenniumontwikkelingsdoel.

Unicef, Save the Children en IKEA bundelen dit jaar voor de vierde keer hun krachten met de campagne 1 euro is een fortuin. Een vergelijkbare actie leverde vorig jaar ruim vier miljoen euro op. Met de opbrengst van dit jaar worden zestien verschillende onderwijsprojecten in veertien landen gesteund. Deze projecten van Unicef en Save the Children hebben tot doel de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de toegang tot goed onderwijs te vergroten.

De minister las een hoofdstuk voor uit het boek Op weg naar huis van Jan Michael. Het boek gaat over de tienjarige Sam die in Malawi woont. Nadat zijn ouders zijn overleden aan aids gaat Sam bij zijn tante op het platteland wonen. Hij voelt zich in eerste instantie helemaal niet thuis. Gaandeweg realiseert Sam zich dat 'thuis' daar is waar mensen om je geven.

Na afloop boden de kinderen de minister kussenslopen aan waarop zij allerlei tips en suggesties hebben geschreven die de minister kan raadplegen als hij tijdens en slapeloze nacht piekert over dit onderwerp. Tijdens de knuffelnacht doen de kinderen mee aan allerlei spannende en educatieve activiteiten en krijgen zij bezoek van bekende Nederlanders.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Millennium Ontwikkelingsdoel 2: in 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school
Zie ook

* Website van Unicef Externe link

* Website van Save the Children Externe link
* Millenniumdoel 2: In 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school

Bijlagen

* Evaluatie over het basisonderwijs in Uganda (En) | PDF, 4798 Kb
* Evaluatie over het basisonderwijs in Zambia (En) | PDF, 4537 Kb