Gemeente Elburg


Gebruiksbesluit brandveilige bouwwerken

Op 1 november 2008 treedt het 'Gebruiksbesluit brandveilige bouwwerken' kortweg het Gebruiksbesluit in werking. Dit Gebruiksbesluit bevat landelijke voorschriften over het brandveilig gebruik van bouwwerken.

Waarom het Gebruiksbesluit?

De Woningwet schrijft voor dat gemeenten voorschriften over het brandveilig gebruik van bouwwerken vaststellen. Dit gebeurt in de gemeentelijke bouwverordening. Omdat nergens is vastgelegd wat deze voorschriften moeten zijn kunnen deze voorschriften per gemeente verschillen. Met de komst van het Gebruiksbesluit zijn de regels voor het brandveilig gebruik van bouwwerken in elke gemeente hetzelfde (uniformering). Er komt dus één set met landelijk geldende voorschriften die gemeenten verplicht moeten hanteren. Hiermee komt er een eind aan de locale verschillen en is er sprake van meer rechtsgelijkheid en rechtszekerheid.

De komst van het Gebruiksbesluit heeft nog meer voordelen. Omdat het Gebruiksbesluit een nieuw systeem kent van gebruiksvergunningen en gebruiksmeldingen wordt het aantal gebruiksvergunningsplichtige bouwwerken met ongeveer 80 % verminderd. Dit betekent minder administratieve lasten voor bedrijven en bouwwerken kunnen vaak sneller in gebruik worden genomen.

Wat regelt het Gebruiksbesluit precies?

Zoals gezegd regelt het Gebruiksbesluit het brandveilig gebruik van bouwwerken. Maar wat houdt dat nou precies in?

Er worden eisen aan het brandveilig gebruik van een bouwwerk gesteld om ervoor te zorgen dat de kans dat er brand uitbreekt wordt beperkt en de gevolgen van een eventuele brand zo klein mogelijk worden gehouden. Bij brandveiligheidsvoorschriften moet u dan ook denken aan bijvoorbeeld het aanwezig zijn van blusmiddelen, rookmelders of een brandmeldinstallatie. Ook de inrichting en de aankleding van een bouwwerk mag bijvoorbeeld niet brandgevaarlijk zijn. Zo gelden er voor elk pand specifieke eisen.

Deze regels gelden voor alle bouwwerken. Door middel van een systeem van gebruiksvergunningen en gebruiksmeldingen worden de bouwwerken waarbij het grootste risico bestaat op brandonveiligheid in ieder geval door de gemeente gecontroleerd. Het Gebruiksbesluit bepaalt dat voor deze bouwwerken een gebruiksvergunning nodig is of een gebruiksmelding moet worden gedaan. Bij een gebruiksvergunning wordt na het indienen van een aanvraag en voor ingebruikname gecontroleerd of aan alle eisen is voldaan. Is dat niet het geval dan mag het bouwwerk niet in gebruik worden genomen. Bij een melding is er geen toetsing vooraf. Dit betekent niet dat er dan geen regels gelden. Alle bouwwerken moeten voldoen aan de regels die in het Gebruiksbesluit staan. Bij een melding wordt dit echter na acceptatie van de melding door de gemeente gecontroleerd. Omdat geen vergunning vooraf meer nodig is kan een bouwwerk veel sneller in gebruik worden genomen. U blijft er wel zelf verantwoordelijk voor dat het bouwwerk daadwerkelijk aan de eisen voldoet, ook al heeft de gemeente dit nog niet gecontroleerd.

Gebruiksmelding of Gebruiksvergunning?

Wilt u weten of u gebruiksvergunningsplichtig of gebruiksmeldingsplichtig bent kijk dan bij de hieronder staande vragen.


1. Heeft u een pand waarin bedrijfsmatig meer dan 4 personen overnachten? Bijvoorbeeld een hotel.

Ja: U bent gebruiksvergunningplichtig

Nee: Ga door naar vraag 2.


2. Heeft u een pand waarin dagopvang plaatsvindt voor meer dan 10 kinderen jonger dan 12 jaar of met een geestelijke of verstandelijke handicap? Bijvoorbeeld een kinderdagverblijf of een basisschool.

Ja: U bent gebruiksvergunningplichtig

Nee: Ga door naar vraag 3


3. Heeft u een pand waarin in het kader van verzorging nachtverblijf plaatsvindt aan meer dan 4 personen? Bijvoorbeeld een verzorgingstehuis.

Ja: U bent gebruiksvergunningplichtig

Nee: Ga door naar vraag 4


4. Heeft u een kamerverhuurpand? Er is sprake van kamerverhuur als er sprake is van een woonfunctie voor het bedrijfsmatigverschaffen van een woonverblijf aan meer dan één huishouden en meer dan vier personen.

Ja: U bent meldingplichtig

Nee: Ga door naar vraag 5


5. Kunnen er in uw pand meer dan 50 personen aanwezig zijn? Bijvoorbeeld een café, kantoor of een middelbare school.

Ja: U bent meldingplichtig

Nee: U hoeft geen vergunning aan te vragen of melding te doen. Uw pand moet wel voldoen aan de brandveiligheidseisen van het Gebruiksbesluit.

Aan welke eisen moet uw pand voldoen?

Wilt u weten aan welke eisen uw pand moet voldoen, klik dan op onderstaande link (gebruiksbesluit tekst en toelichting). Voor hulp bij de uitleg van het Gebruiksbesluit kunt u terecht bij een in brandveiligheid gespecialiseerd adviesbureau. Zij kunnen voor u in kaart brengen welke regels er specifiek voor uw pand gelden.

Informatie

Voor meer informatie belt u tijdens kantooruren met de Brandweer Elburg telefoon (0525) 689155.

Zie ook:

VROM - Dossier Bouwregelgeving Gebruiksbesluit per 1 november in werking

laatst gewijzigd: 04-11-2008 | print deze pagina print deze pagina | download document: Gebruiksbesluit brandveilige bouwwerken |