D66

Parlement dreigt in z'n hemd te komen te staan

4 november 2008

D66-senator Gerard Schouw vraagt premier Balkenende vandaag bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer openheid te geven over de steun aan de oorlog in Irak. Volgens Schouw is het voor het kabinet de laatste kans om deze kwestie op een fatsoenlijke manier af te handelen. Als premier Balkenende nu geen verantwoording aflegt, dreigt het parlement in zijn hemd te komen te staan, wanneer de rechter het kabinet wèl op de vingers tikt.

Recht op informatie

Schouw vindt het onbegrijpelijk dat een meerderheid in de Tweede Kamer het principiële recht op enquête heeft uitgeruild tegen kabinetsdeelname: "De Tweede Kamer moet de regering controleren en heeft daarvoor recht op informatie. In het regeerakkoord is afgesproken dat recht op dit punt in te leveren om mee te regeren. Daarom doen we in de Eerste Kamer pogingen om dat recht wel te handhaven." De Eerste Kamer heeft het kabinet bijna 200 vragen gesteld over het besluit om de oorlog in Irak te steunen met de eis om die voor het einde van het jaar te beantwoorden.

Parlement in z'n hemd

RTL Nieuws en de Volkskrant voeren op dit moment rechtszaken tegen de staat met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Schouw: "Het zou van de gekke zijn als de media via de rechter wel informatie krijgen, die het parlement ook kan krijgen, maar weigert te vragen. Dan staat het parlement echt in z'n hemd."

Regering heeft schijn tegen

Schouw vervolgt: "Ik snap niet waarom de regering geen openheid wil geven. Op deze manier houdt ze de schijn op iets te verbergen te hebben. Dat is in dit geval, bij het aangaan van een oorlog, zeer ernstig."