Circuit Park Zandvoort


---

A1GP op Circuit Park Zandvoort bezocht door 85.000 `helden'

Foto: Chris Schotanus, Essay Produkties

Met een vierde en een vijfde positie heeft Jeroen Bleekemolen het premièreweekend van de A1GP World Cup of Motorsport by Ferrari op Circuit Park Zandvoort met gemengde gevoelens afgesloten. Geplaagd door spray en slecht zicht zag Bleekemolen een podiumplaats in de sprintrace aan zich voorbij gaan. In de tweede race leek "de Bleek" op weg naar een goede klassering, maar problemen met de versnellingsbak gooiden roet in het eten. Desalniettemin werden 85.000 bezoekers een weekend lang getrakteerd op fraaie en spectaculaire races. Na afloop prees Bleekemolen dan ook het publiek, dat regen en wind trotseerde om A1 Team Nederland aan te moedigen en benoemde hen tot `helden'.

Foto: Chris Schotanus, Essay Produkties

De winst in de sprintrace ging naar A1 Team Maleisië. Het team eindigde voor Nieuw-Zeeland en Frankrijk. De omstandigheden waren zwaar voor de coureurs, zo ondervond ook Adam Carrol, die in de opwarmronde al spinde. Vanaf pole position was het Jeroen Bleekemolen die lange tijd het veld aanvoerde, maar door de vele regendruppels op het vizier moest hij de leidende positie afgeven aan een sterk rijdende Earl Bamber van A1 Team Nieuw-Zeeland. Uiteindelijk zou Bleekemolen eindigen op een vierde positie.

Bij de startopstelling voor de hoofdrace openden de hemelpoorten zich compleet, wat de wedstrijdleiding deed besluiten om de race te starten vanachter de safetycar. Bleekemolen leek goed mee te komen met de kop van het veld, maar problemen bij de eerste verplichte pitstop zorgden voor een achterstand. Wat volgde was een mooie inhaalslag, die werd gestopt door problemen met de versnellingsbak. Na een extra pitstop eindigde Bleekemolen op een vijfde positie. De winst ging naar Loic Duval van Team Frankrijk. Op het podium werd hij geflankeerd door Fairuz Fauzy die voor Team Maleisië een tweede plaats scoorde en Earl Bamber met een derde positie.

Ook tijdens de races van het Dutch Power Pack viel genoeg te beleven voor het publiek. Zo won Bertus Sanders de eerste race van de Samsung BMW 130i Cup. In de tweede race was de eer aan Luuk Glansdorp die daarmee zijn eerste overwinning in de spectaculaire merkencup wist te boeken.

Marcel Dekker begon zijn A1GP weekend goed in de Formido Swift Cup door de eerste race te winnen. De tweede race werd een prooi voor Jeroen den Boer. De Wijzonol coureur werd op het podium vergezeld door Pieter Schothorst en Marcel Dekker. Snelste dame in beide races was Sandra Douma.

In de Benelux Racing League deed Donald Molenaar de beste zaken voor het kampioenschap door tweemaal naar de zege te rijden. In de BRL Light klasse wist Marijn van Kalmthout de race op zaterdag te winnen. Op zondag was de eer aan Formule Ford kampioen Simon Knap, die ditmaal de formule auto verruilde voor een BRL Light.

Imponerende auto's kwamen aan bod in de Dutch Supercar Challenge. Vanwege het grote aantal inschrijvingen werd de serie opgedeeld in twee groepen, waarbij de snelste auto's in Groep 1 werden ingedeeld. Op zaterdag mochten Ardi van der Hoek en Arjen van der Zwaan de grootse bokaal mee naar huis nemen. Op zondag ging de zege naar Meindert van Buuren met de Passat V8 Star. In Groep 2 pakte Bob Herber de zege in de zaterdagrace. Marcel Norbart won met zijn Aston Martin Vantage de tweede race.