Circuit Park Zandvoort

---

Nieuwe kampioenen gekroond bij Formido Finaleraces

Op een regenachtig Circuit Park Zandvoort zijn de laatste wedstrijden van de nationale kampioenschappen uit het Dutch Power Pack verreden. In diverse kampioenschappen moest de beslissing in de titelstrijd nog vallen, wat zorgde voor voldoende spanning en spektakel. 15.000 bezoekers trotseerden de regen en zagen succesvolle coureurs tot kampioen gekroond worden.

Bas Schothorst scoorde met een tiende en een derde positie voldoende punten om de titel te pakken in de Samsung BMW 130i Cup. De winst ging in de sprintrace naar teamgenoot Tim Coronel. In de tweede race pakte Mickey Betram de winst, zijn eerste overall winst in de Samsung BMW 130i Cup. De Samsung BMW 130i Cup kwam dit weekend voor de laatste keer in actie op Circuit Park Zandvoort. Volgend jaar zal de serie plaatsmaken voor het Dutch GT4 Championship, een nieuw multi-merken kampioenschap.

Uitermate spannend was de strijd in de Formido Swift Cup. De beslissing om de titel zou uiteindelijk in de laatste race vallen, in het voordeel van Wijzonol coureur Jeroen den Boer. Sandra Douma maakte het nog spannend door tweemaal voor Den Boer te eindigen. Uiteindelijk kwam de rappe dame drie punten tekort in de strijd om het kampioenschap. Hans Bos schreef de eerste race op zijn naam. In de tweede manche eindigde hij als tweede, achter Pieter Schothorst.

Nadat hij vorig jaar strandde in de finalerace om de titel, revancheerde Pim van Riet zich sterk door het kampioenschap te winnen in de Dunlop SportMaxx Clio Cup. Met een veertiende positie in de eerste race werd de druk groot op Van Riet. Titelconcurrent Paul Vahstal scoorde beter met een zesde positie. In de finalerace eindigde Vahstal op het podium als derde, maar Van Riet behield een nipte voorsprong in het kampioenschap door als zevende over de meet te komen. De winst in de 45 minuten durende race op zaterdag ging naar Robert van den Berg. Op zondag leverde de Harders Plaza coureur eenzelfde prestatie, door de winst te pakken.

In de Benelux Racing League ging de titel, net als vorig jaar, naar Donald Molenaar, die met zijn Collé Rental & Sales BRL V6 voldoende had aan een tweede plaats in de eerste race, om zich kampioen te mogen noemen. Teamgenoot Sandor van Es won beide races, maar kwam uiteindelijk elf punten tekort op Molenaar. Opvallend waren ook de prestaties van Christiaan Frankenhout die zijn BRL V6 uitstekend onder controle hield in de natte omstandigheden. In de BRL Light ging de titel naar Marijn van Kalmthout. Hij besloot de finalerace op de hoogste trede van het podium. In de eerste race ging de overwinning naar René Zwikker.

De coureurs uit de Formule Ford leverden het publiek een heus waterballet. De vochtige omstandigheden zorgden voor veel slippartijen en uitstapjes van diverse coureurs. Kampioen Simon Knap verslikte zich in de eerste manche in het gripniveau van de Zandvoortse asfalt en eindigde in de bandenmuur bij de Arie Luyendijkbocht. Dit gaf Rogier de Wit, na een fraai duel met Liroy Stuart, de kans om de zege te pakken. Stuart eindigde als tweede, voor gastrijder Sepp Koster. In de tweede race revancheerde Simon Knap zich door als winnaar te worden afgevlagd, voor Stuart en John Svensson. In de Zetec Cup ging de titel naar Arthur van Uitert.

Ondanks dat het kampioenschap in de Toerwagen Diesel Cup al tijdens de Wijzonol Trophy beslist was in het voordeel van Marc Koster en Bertus Sanders, gingen de teams nog volledig de strijd met elkaar aan in de twee resterende wedstrijden van het kampioenschap. Kevin Veltman won met zijn BMW 120d de eerste race. De tweede wedstrijd werd gewonnen door Ronald Morien en Ferry Duivenvoorde, voor Dennis de Groot en Quint Engel.