Partij van de Arbeid

Defensie: makkelijker overstappen

04-11-2008 11:58

PvdA Tweede-Kamerlid Angelien Eijsink pleit er voor dat medewerkers van Defensie gemakkelijker over moeten kunnen stappen naar de politie of brandweer en andersom. Ze hoopt dat dit het personeelstekort waar Defensie mee kampt zal helpen terugdringen.

Maandag besprak bespreekt de Tweede Kamer het personeelsbeleid van het Ministerie van Defensie. PvdA-kamerlid Angelien Eijsink: Ik ben ongerust over het oplopende personeelstekort van Defensie. Momenteel zijn er ruim zevenduizend openstaande vacatures. De vullingsgraad is bij sommige krijgsmachtonderdelen zelfs minder dan 85 procent. Het ministerie is nog steeds niet genoeg van de urgentie doordrongen om met adequate maatregelen te komen. Ook de politie krijg in de toekomst te maken met krapte in het personeelsbestand.

De PvdA-fractie roept minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Jack de Vries van Defensie daarom op tot het invoeren van een werkgarantiecertificaat dat sneller overstappen mogelijk moet maken. Het werkgarantiecertificaat kan gezien worden als een schakel tussen de werving, selectie en opleiding voor de hele veiligheidssector. Hierdoor kan het werven van nieuwe rekruten voor de gehele sector makkelijk worden gemaakt en het certificaat kan er tevens voor zorgen dat het bestaande personeel behouden blijft.

Eijsink: De PvdA wil met de invoer van het werkgarantiecertificaat ervoor zorgen dat jongeren die interesse hebben voor defensie, politie of brandweer dezelfde basisopleiding kunnen doen. Op dit moment zit er al veel overlap in. Ik denk dat veel jonge mensen het leuk vinden deze opleiding te doen of in deze sector te werken als ze naderhand meer keus hebben en eenvoudig kunnen overstappen. Ook om hen te laten zij-instromen bij een andere werkgever in de veiligheidssector, kan een certificaat uitkomst bieden.