Partij van de Arbeid

Bonussen apothekers terug naar premiebetaler

04-11-2008 12:10

De miljoenen aan kortingen en bonussen die dit jaar bij apothekers zijn blijven hangen, moeten volgend jaar worden teruggegeven aan de premiebetalers. Die opdracht geeft PvdA-kamerlid Van der Veen aan minister Klink.

Eelke van der Veen reageert hiermee op het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa): 'Wij hebben lang moeten aandringen op een onderzoek naar de inkoopvoordelen van apotheekhoudenden. Nu blijkt dat wij gelijk hadden: honderden miljoenen euros zijn blijven zitten bij apotheken. De kortingen en bonussen zijn in de afgelopen jaren zelfs met 30 procent toegenomen. De convenanten hebben dus niet gewerkt.'

Apotheken bedingen al jaren bonussen en kortingen bij de farmaceutische industrie en groothandel. Op aandringen van de PvdA, GroenLinks en VVD heeft de NZa nu een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat apothekers vorig jaar 780 miljoen euro aan bonussen en kortingen hebben verdiend. Dat kwam bovenop het vaste inkomen. 'Die kortingen moeten nu ook eens echt worden doorberekend aan de klanten. Dat betekent een lagere premie', aldus Van der Veen.