Voedingcentrum


Smak: âNiemand is een superouderâ

In het winternummer van Smak, het gratis tijdschrift over gezond eten en bewegen met kinderen tot 8 jaar, vinden ouders tips om erop uit te trekken met de kinderen. Ook als het kouder wordt, is het belangrijk om naar buiten te gaan en in beweging te blijven. En goed te eten. Smak heeft winterse gerechten mét heerlijke toetjes toe voor na zoân dagje weer en wind. Zo blijven je kinderen ook bij koude temperaturen in energiebalans!

Ook in de winter heeft de natuur iets speciaals. In de bossen of in de weilanden is er genoeg te grasduinen en speurneuzen voor kinderen. Ze ontdekken misschien Schotse hooglanders of uilenballen. Maar ook als je in de stad woont is er veel te doen in om en om het huis. Pissebedden bekijken onder natte stenen, kan voor kinderen bijvoorbeeld al fascinerend zijn.

Verzot op kip
En na zoân dagje in de buitenlucht kan je kind wel een gezonde winterse maaltijd gebruiken. Dat hoeft niet altijd stamppot te zijn. Dat bewijst deze Smak. Er staan onder meer een kruidige pilavrijst en een Franse groentetaart op het menu. Willen de kinderen liever kip, patat en appelmoes? Er is veel meer te doen met kip dan alleen dat, en ook gezonder, getuige het artikel âVerzot op kipâ.

Smak besteedt deze keer ook aandacht aan brood. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar brood blijft ongelofelijk belangrijk. Waarom? Dat lees je in de tips voor een goed ontbijt en het smeren van brood en in de weetjes over verschillende soorten brood.

Superouders bestaan niet
Deze Smak heeft ook aandacht voor de moeilijke momenten die bijna elke ouder wel kent. Wat als je kind zijn bord niet leeg wil eten? Of maar blijft zeuren om dat snoepje? Psychotherapeut Martine Delfos komt met een oplossing: âGewoon de grens neerzetten: zo is het, klaar.â Ze geeft daarbij handige tips en handvatten om dat in de praktijk voor elkaar te krijgen. Ook moeder en tv-presentatrice Yvon Jaspers weet om te gaan met moeilijke momenten. Ze vertelt er openhartig over in een interview met Smak. âEen kind geeft heel goed aan hoeveel honger hij heeft. En als hij geen zin heeft, dan niet!â

Smak - het eerlijkste blad over gezond eten en bewegen met kinderen - is een gratis uitgave van het Voedingscentrum. Het blad wordt verspreid via consultatiebureaus en basisscholen. Het is ook gratis te bestellen via de webshop.