Waterschap Regge en Dinkel


overstromingsoefening

Regge en Dinkel doet mee aan landelijke overstromingsoefening

Nederland is niet goed voorbereid op de gevolgen van een overstroming én er is bij velen onvoldoende besef wat je moet doen bij een (dreigende) overstroming. Van maandag 3 november tot en met vrijdag 7 november vindt daarom de landelijke overstromingsoefening `Waterproef' plaats. Deze oefening wordt gehouden onder verantwoordelijkheid van de TMO (Taskforce Management Overstromingen).

Ook in de regio Twente wordt de hele week geoefend. Op maandag en dinsdag start men met oefeningen bij het waterschap Regge en Dinkel. Donderdag 6 november vindt de deeloefening `Waterdamp' plaats. Op die dag wordt het Regionaal Operationeel Team en Regionaal Beleidsteam geoefend.

Deelnemers aan `Waterproef' zijn bestuurders en hulpdiensten van rijk, provincies, veiligheidsregio's (gemeenten) en waterschappen in Nederland. Zij zullen op basis van het scenario van de Ergst Denkbare Overstroming (EDO) hun operationele voorbereiding op dreigende overstromingen oefenen. 'Waterproef' is in hoofdzaak een simulatieoefening met een aantal zichtbare elementen elders in Nederland, zoals een kleine evacuatie, het versterken van duinen en een multidisciplinaire reddingsdemonstratie.

6 november: oefening in Twente
`Waterproef' kent elke dag een deeloefening waarin verschillende regio's oefenen. Op donderdag 6 november wordt er geoefend in Twente. Als een overstroming ergens in Nederland voordoet, is de eerste prioriteit: mensen, dieren en waardevolle zaken in veiligheid brengen. Daarna zullen veel mensen zich gaan buigen over het herstel van het getroffen gebied. De vierde dag van Waterproef staat geheel in het teken van deze vragen rond de zogenaamde nafase. Het gebied staat onder water, hoe herstellen we de noodzakelijke voorzieningen zodat de bevolking weer terug kan keren naar hun huizen en naar hun werk. Wat moet eerst? Wat kan later? Duurt het lang, kan iedereen snel terugkeren of moet er opvang voor langere tijd worden geregeld?

In het hooggelegen Twente is een grote overstroming nauwelijks denkbaar. Wel kunnen wij te maken krijgen met wateroverlast. Ook kunnen we in Twente in geval van een overstroming in een ander deel van Nederland te maken krijgen met de opvang van getroffen burgers uit de ondergelopen gebieden. De oefening zal zich richten op beide aspecten.

Evaluatie
Op vrijdag 7 november zal er een eerste analyse van de oefening worden bekendgemaakt. Op deze dag zullen ook de landelijke resultaten van de oefening vrijgegeven worden.

Groningen
Niet alleen Twente oefent op 6 november. Ook de regio Groningen buigt zich samen met onze regio over vragen rond de nafase van een overstroming. Twente en Groningen zullen de resultaten van beide oefeningen met elkaar uitwisselen.