Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Metaal en elektro (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

4 november 2008, Utrecht
------

65 Banen weg bij spiegelproducent MCI

Producent van spiegelverstelinstrumenten MCI uit Montfoort heeft een verregaande reorganisatie aangekondigd. Samen met de reorganisatie die in september al aangekondigd was, moet ongeveer een derde van de in totaal 211 arbeidsplaatsen verdwijnen.

De vakbonden reageren geschrokken. Agnes de Jong, bestuurder van FNV Bondgenoten: "We wisten dat de productie in 2009 een heel eind omlaag zou gaan, maar dat er zo veel mensen uit moeten, is een ontzettende klap voor de werkgelegenheid in de regio."

Er is inmiddels een adviesaanvraag voor de tweede reorganisatie bij de ondernemingsraad ingediend. De vakbonden (FNV Bondgenoten, CNV Metaal en elektro en de Unie) onderhandelen inmiddels met MCI over een sociaal plan. "Het belangrijkste is dat we nu een plan voor werk-naar-werk naast een goede vergoeding kunnen afspreken," aldus Gerard van der Lit, bestuurder van De Unie.

Het ineenstorten van de automarkt en het feit dat steeds meer spiegelbouwers de spiegelonderdelen in-house maken, zijn de voornaamste oorzaak van de problemen bij MCI. De productie van het voornaamste product gaat in 2009 met een kwart omlaag en de twee andere producten zelfs met de helft.

MCI heeft 211 mensen in dienst. In totaal moeten er 65 arbeidsplaatsen verdwijnen, waarvan 55 via gedwongen ontslag zullen verdwijnen. "Eerder dit jaar zijn er ook al ongeveer 50 zogenaamde flexplekken geschrapt. Dat maakt de klap nu nog groter," reageert Eric Aarts, bestuurder van CNV Metaal en elektro.