Minder alleenstaande asielzoekers verdwenen

Persbericht | 04-11-2008

Sinds de start van de pilot beschermde opvang op 1 januari 2008 zijn er minder minderjarige alleenstaande asielzoekers (AMV's) verdwenen. Met name het aantal AMV's uit Nigeria is gedaald, van twintig in 2007 naar één dit jaar. Ook het aantal verdwenen AMV's uit India daalde, van 28 in 2007 naar elf dit jaar. In totaal verdwenen er dit jaar negentien AMV's. Dit schrijft staatssecretaris Albayrak van Justitie vandaag in een tussentijdse voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer. De pilot loopt tot 1 januari 2010.

Het is nog te vroeg om te beoordelen in hoeverre de invoering van de beschermde opvang bijdraagt aan een structurele afname van het aantal verdwijningen, schrijft Albayrak in de brief. Wel is er tot op heden een positieve tendens waarneembaar.

Om het aantal verdwijningen nog verder tegen te gaan, is naast de gebruikelijke maatregelen van 24-uurs begeleiding en camera's een beveiligingsbureau ingezet om te surveilleren. Bij de aanvang van de pilot is aangegeven dat beschermde opvang verdwijningen nooit volledig kan voorkomen.

De pilot is in januari 2008 gestart om minderjarige asielzoekers te beschermen tegen mensenhandel. De maatregelen gelden voor AMV's vanaf 12 jaar, waarvan op basis van risicoprofielen is vastgesteld dat zij risico lopen op verdwijning.

Meer informatie


* Voortgangsrapportage pilot beschermde opvang04-11-2008 | pdf-document, 41 KB

Zie het origineel