VVD


4-11-2008

CDA bekeerd door VVD

CDA bekeerd door VVD

De VVD is blij verrast door het voortschrijdend inzicht bij het CDA wegens diens oproep een einde te maken aan de export van kinderbijslag. De christendemocraten prijken vandaag op de voorpagina van De Telegraaf met deze mededeling. De VVD is blij dat bijna een jaar na dato het CDA eindelijk tot dit inzicht komt. Met name vanwege het feit dat het CDA vorig jaar december weigerde een VVD-motie* te ondertekenen welke opriep tot een exportverbod van kinderbijslag.

VVD-woordvoerder Stef Blok: "Op 12 december 2007 heb ik bij de begrotingsbehandeling dit probleem aan de kaak gesteld, maar toen hield het CDA zich afzijdig. Klaarblijkelijk hebben ze de notulen van vorig jaar gelezen om inspiratie voor dit jaar te zoeken. Toch jammer dat ze zelf niets konden verzinnen. Maar ik tel mijn zegeningen. De komende weken zal de VVD bij de debatten over de Staat van de Europese Unie en de begrotingen Jeugd en Gezin en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, net als vorig jaar moties indienen om de export van uitkeringen te beperken. We kunnen dan zien wat de woorden van het CDA waard zijn."

De VVD heeft vorige week dit onderwerp nogmaals geagendeerd om ook de misstanden rond registratie van polygame huwelijken inzichtelijk te maken. De VVD wil dat er een eind komt aan de uitkering van kinderbijslag voor gezinnen die buiten de Europese Unie wonen. Dit geldt ook voor kinderen die voort zijn gekomen uit polygame huwelijken. Deze huwelijken zijn in Nederland verboden, maar toch zijn er gevallen van onjuist ontvangen kinderbijslag.


* Motie van het lid Blok stopzetten export kinderbijslag

Voorgesteld d.d. 12 december 2007

De Kamer gehoord de beraadslaging,

Overwegende, dat de mogelijkheid tot misbruik van sociale zekerheidsregelingen zoveel mogelijk voorkomen moet worden;

Constaterende het uitbetalen van kinderbijslag en kindertoeslag in niet EU- landen zeer hoge uitvoeringskosten met zich meebrengt;

Constaterend dat de hoogte van de kinderbijslag en kindertoeslag is gebaseerd op de kosten van levensonderhoud in Nederland en daardoor bij uitkering buiten Nederland naar lokale maatstaven een enorm bedrag is en daardoor het risico van fraude groot is;

Overwegend dat tegenover de kosten en frauderisico's geen wezenlijke Nederlandse belangen staan

Verzoekt de Regering de export van kinderbijslag en andere kinderregelingen naar niet EU- landen stop te zetten door middel van het wijzigen en zo nodig opzeggen van de bilaterale verdragen die in dit kader gesloten zijn.

En gaat over tot de orde van de dag,

Blok

4 oktober 2008