Vereniging Natuurmonumenten


WATERPEIL PROEFGEBIED KIERSCHE WIJDE OMHOOG
03-11-2008

Proef
Natuurmonumenten en het waterschap Reest en Wieden verhogen het waterpeil in de Kiersche Wijde, onderdeel van natuurgebied De Wieden met maximaal 10 centimeter. Dit gebeurt op donderdag 6 november. Het gaat om een proef die samen met Waterschap Reest en Wieden wordt uitgevoerd. Met de proef worden de effecten van een natuurlijker waterpeil op planten en dieren gemeten. De Kiersche Wijde is geschikt als proefgebied, doordat het watersysteem van dit natuurgebied gemakkelijk los te koppelen is van dat van de omgeving. Er ontstaat dus geen overlast voor buren. Bovendien is de flora en fauna van dit gebied representatief voor het gehele natuurgebied van De Wieden en De Weerribben van Staatsbosbeheer.

Natuurlijk waterpeil
Waterschappen regelen de waterpeilen in ons land. Voor het boezemgebied van Noordwest-Overijssel is besloten dat de waterpeilen beter moeten worden afgestemd op de hoofdfunctie van het gebied: natuur. Een natuurlijk waterpeil is hoog in de winter en laag in de zomer. Soms staat het land plaatselijk onder water, soms is het tijdelijk droog. Die variatie van nat en droog is geen probleem voor de natuur. Het is zelfs een voorwaarde om het kenmerkende systeem van verlanding (open water dat langzaam dichtgroeit), met alle bijzondere planten en dieren die daarbij horen, in stand te houden. Maar dan moet de kwaliteit van het water wel goed zijn.

Omgekeerd
In De Weerribben en De Wieden wordt het waterpeil momenteel vrij stabiel gehouden. In de praktijk komt dat neer op een onnatuurlijk, "omgekeerd" waterpeil: laag in de winter en variabel in de zomer. Handig voor boeren en de rietteler, die in de winter en in het vroege voorjaar met machines het land bewerken. Ook zorgt een laag winterpeil ervoor dat bij veel regenval overtollig water in de boezem kan worden opgevangen. Tot nu toe mocht het waterpeil niet lager worden dan 0,83 m beneden NAP en niet hoger dan 0,73 beneden NAP.

Gezamenlijk onderzoek
In proefgebied Kiersche Wijde mag het peil gedurende maximaal twee periodes van vijf dagen 5 cm verder zakken. In november mag, een piek voorkomen van 10 cm hoger, gedurende een week. Om het rietsnijden mogelijk te maken wordt het waterpeil in januari en februari iets verlaagd. De komende 6 jaar onderzoekt Waterschap Reest en Wieden de waterkwaliteit en brengt Natuurmonumenten de effecten op de flora en fauna in kaart. Pas als vaststaat dat de resultaten positief zijn voor de natuur, kan in het hele natuurgebied Weerribben-Wieden (ruim 10.000 ha) een natuurlijker watersysteem worden ingevoerd.

Meer informatie