Gemeente Teylingen

politiek

"We want more!" na eerste les over politiek

04 november 2008

PERSBERICHT 31 oktober 2008 - De gemeenteraad van Teylingen wil de jeugd enthousiast maken voor de politiek. Na de gastles van Henriëtte Wilbrink donderdag in groep 8 van de Achtbaan, lijkt dat voornemen al geslaagd. De kinderen riepen "We want more!" toen de wethouder de klas wilde verlaten. En dan te bedenken dat dit pas het begin van het project de Kindergemeenteraad is.

2008-10-31 Twee-tegen twee-debat

De komende weken worden vier schoolklassen op Teylingse basisscholen klaargestoomd voor hun optreden in de politieke arena. De leerlingen krijgen twee gastlessen van diverse raadsleden en de wethouder voor onderwijs. Straks mogen de scholieren in de raadzaal beslissen over een project ter waarde van 2.000 euro. De scholen die deze keer meedoen zijn de Achtbaan (locatie Hoogkamer) en de Andreas in Voorhout, de Startbaan in Sassenheim en de Alleman in Warmond.

Gastlessen op school

De afgelopen week zijn de gastlessen begonnen. Raadslid Daisy Nieuwenhuizen gaf dinsdag de aftrap in groep 6-7-8 van basisschool De Alleman in Warmond. De les begon met een spannende inleiding over de politiek. Daarna leerden de kinderen ook debattechnieken. Ze gingen in debat over nut en noodzaak van een bioscoop in Warmond. De leerlingen vonden dit niet zo nodig, want op de fiets ben je zo in Leiden.

Tijdens het project worden de kinderen op een `speelse manier' geconfronteerd met de dilemma's waar je in de politiek mee te maken krijgt. Ook in een gemeenteraad kun je geld maar één keer uitgeven. De kinderen waren direct enthousiast en keken uit naar hun eigen optreden in de raadzaal. 2008-10-31 Voorbereiding debat

Wethouder Wilbrink ging naar groep 8 van de Achtbaan (locatie Hooghkamer). Raadslid Hans Goudsmit gaf les op De Andreas, Voorhout. Burgerraadslid Wim van den Ende bezocht De Startbaan in Sassenheim.

Veel animo bij scholen

Vorig schooljaar werd de kindergemeenteraad voor het eerst uitgevoerd. Toen deden vier scholen mee. Dit jaar hebben zich zestien schoolklassen van elf Teylingse scholen aangemeld voor het project. Omdat er zoveel belangstelling is voor dit project komt er een tweede sessie in maart 2009.

De kindergemeenteraad

Het project `de Kindergemeenteraad' bestaat uit drie delen. Eerst worden er gastlessen gegeven op school. Daarna is er per klas een debat in de raadzaal `de Kindercommissievergadering' genaamd. Als sluitstuk en belangrijkste moment van het project is de vergadering van de Kindergemeenteraad, waarin vijf vertegenwoordigers per schoolklas zitten. De slotvergadering vindt plaats op 20 november om 19.00 uur in de raadzaal in Voorhout. Hoe de kinderen het ervan af brengen kunt u thuis live bekijken, via internet www.teylingen.tv.

Kunstweek Warmond 2008