Provincie Groningen

Winnaars Klimaatcompetitie krijgen prijs 4 november 2008

Deelnemers aan de Klimaatcompetitie die het meeste energie hebben bespaard kregen gisteren uit handen van gedeputeerde Rudi Slager een cheque. Het ging om mensen die ook hadden meegedaan aan het succesvolle provinciale project Energie Beter. In drie regio's en in de stad Groningen werden drie cheques uitgereikt ter waarde van EUR 450 (1e prijs) en EUR 200 (2e prijs) en EUR 100 (3e prijs). Verder werd als extra prijs een super zuinige koelkast met A++ label verloot onder die deelnemers die op gas én op elektriciteit bespaard hebben.

Klimaatcompetitie
Zo'n 1000 mensen hadden zich ingeschreven voor de Klimaatcompetitie. De besparingen die de winnaars in de wedstrijdperiode bereikt hebben varieert van 35% tot zelfs een winnaar die 104% bespaart. Gemiddeld is door de deelnemers 41% energie bespaard. De winnaars kunnen hun cheque verzilveren voor een artikel dat minstens energielabel A heeft en in ruil voor bijvoorbeeld een oude tv of koelkast die juist heel veel energie verbruikt.

Deelnemers zijn positief
Onder de deelnemers aan Energie Beter is een enquête gehouden. Hieruit blijkt dat men zeer tevreden is over het project en over de producten en het advies die men gekregen heeft. Vooral spaarlampen, radiatorfolie en douchekop zijn populaire producten. De deelnemers geven ook aan dat zij de tips en adviezen die zij krijgen over verlichting, watergebruik, verwarming, wassen& drogen, gezond wonen en sluipverbruik goed opvolgen.

Energie Beter zeer succesvol
In de periode 1 oktober 2007 - 1 juli 2008 hebben zo'n 12.500 huishoudens in de provincie Groningen deelgenomen aan het project Energie Beter. Doel van Energie Beter was om CO2 uitstoot te verminderen door de 20% laagstverdienenden in de provincie voelbaar en blijvend (gemiddeld ruim EUR 200 per jaar) te laten besparen op hun energierekening. Deelnemers kregen een box met energiebesparende producten en een bespaaradvies op maat. Verder zijn van de 70 medewerkers die speciaal werden opgeleid tot administratief medewerker, energiemonteur of energieadviseur 24 mensen doorgestroomd naar een andere baan.

Nieuw project energiebesparing
Het project Energie Beter is een groot succes gebleken. Zowel de deelnemers als de gemeenten en provincie die het project georganiseerd hebben zijn tevreden over de resultaten. Door Energie Beter zijn nu zo'n 826 huishoudens CO2 neutraal. Er valt natuurlijk nog veel meer energie en dus CO2 te besparen. Provincie en gemeenten onderzoeken daarom of en hoe dit project een vervolg kan krijgen en of er andere partners zijn, zoals bijvoorbeeld woningbouwcorporaties en energie- en waterbedrijven, die mee willen werken aan de inhoud en financiering van zo'n project.

Winnaars Klimaatcompetitie krijgen prijs

4 november 2008