Unie KBO organiseert studiedag over eindigheid

04/11/2008 13:54

Unie KBO

Den Bosch, 4 november 2008. Het omgaan met ongeneeslijke ziekte en met sterven is geen gemakkelijk opgave. Als je in de vaart van je leven gestopt wordt door zulke ingrijpende gebeurtenissen dan roept dat vaak vragen op naar de zin van je bestaan.

Toch zijn ervaringen hiermee niet alleen maar somber en zwaar: de betrokkenheid van mensen in de zorg rond het levenseinde op elkaar en positieve ontwikkelingen in de palliatieve terminale zorg, laten ook duidelijk een andere kant zien.

Juist deze zaken zijn aanleiding voor de Unie KBO, met 315.000 leden de grootste ouderenorganisatie in Nederland, om aandacht te schenken aan dit onderwerp. De brochure 'Zorg om het levenseinde', in 2002 door de werkgroep Zorg en Ethiek van de Unie KBO uitgebracht, is daarom geheel geactualiseerd en wordt op een speciale studiedag 'Zicht op eindigheid' gepresenteerd. Deze studiedag vindt plaats op woensdag 5 november 2008 in Hotel Breukelen en wil zowel informeren als het gesprek over deze thematiek op gang brengen. De bijeenkomst wordt bijgewoond door 80 ouderen en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Marianne Waling, van het bureau 'Met waarden helen' zal met de deelnemers in gesprek gaan over het sterven van naasten en over het eigen levenseinde. Corry van Tol, directeur van hospice Kuria, zal de ontwikkeling schetsen van de palliatieve terminale zorg in Nederland en Marjo van Bommel, huisarts en consulent palliatieve terminale zorg, gaat in op de dilemma's bij beslissingen rond het levenseinde. In twee speciale workshops gaat het vervolgens over vrijwilligers in de terminale, palliatieve zorg en over 'spirituele zorg' in de context van terminale zorg.