D66

Wisseltruc kabinet met Godslastering

4 november 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham ziet niets in de wisseltruc van het kabinet om de wet tegen Godslastering te schrappen, maar tegelijkertijd het discriminatieartikel uit te breiden. Minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie) heeft vrijdag gezegd dat vrijheid van meningsuiting belangrijk is en dat kritiek op godsdienst daar ook bij hoort. Maar beledigen gaat te ver. Het kabinet schrapt daarom artikel 147 uit het Wetboek van Strafrecht.

Beledigen blijft strafbaar

Hoewel het omstreden wetsartikel dat godslastering verbiedt wordt afgeschaft, blijft het beledigen van religieuze overtuigingen toch strafbaar. Als alternatief vult de regering namelijk de antidiscriminatiebepaling van artikel 137c aan, zodat bedreigingen die duidelijk zijn gericht tegen een groep mensen strafbaar blijven. Daarmee wordt volgens Hirsch Ballin duidelijk dat er `uiterste grenzen' zijn.

Lazarus

Het uitbreiden van de wet met een discriminatieverbod van `een groep' is volgens D66 niet zinnig, omdat het onmogelijk is te omschrijven wie precies tot een groep behoort. In de praktijk zal dat er volgens Van der Ham toe kunnen leiden dat het vooral zal worden geĂŻnterpreteerd voor een geloofsrichting, waardoor het beledigen van een religie dus strafbaar blijft. Volgens de sociaal-liberaal verandert er niet veel: "Waar artikel 147 is gesneuveld, staat het als Lazarus weer op in 137c. Het is hetzelfde maar anders geformuleerd." D66 verzet zich tegen deze `wisseltruc' van het kabinet.

Debat over religie

Volgens Van der Ham betekent het schrappen van het verbod op Godslastering niet dat er geen fatsoensnormen zijn bij het debat over religie: "Het debat over religie mag en moet fel zijn. Maar het doelloos beledigen van gelovigen is vruchteloos. Het verschil met andere partijen is dat D66 dit echter niet in de wet wil vastleggen. Wat wel of niet fatsoenlijk is, moet zich in het publieke debat uitkristalliseren. Daar moet de wetgever niet tussen gaan zitten, want dan dreigt een beperking van de vrijheid van meningsuiting."