Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


04 nov 2008

Verslag 'Overleg overlastgevende Marokkaans-Nederlandse jongens'

De ministers Ter Horst (BZK) en Hirsch Ballin (Justitie) hebben de Tweede Kamer een verslag gestuurd van het 'Overleg overlastgevende Marokkaans-Nederlandse jongens'. Met dit verslag werd de Kamer geïnformeerd over de hoofdlijnen van het gesprek en het vervolg daarop.

Op 22 oktober 2008 spraken de ministers van BZK, Justitie, WWI en Jeugd en Gezin met de burgemeesters van tien gemeenten. Aan dit gesprek namen ook vertegenwoordigers van OM en politie deel.

Tijdens de bijeenkomst werd de ernst en omvang van de specifieke problematiek van overlastgevende en criminele Marokkaans-Nederlandse jongens besproken. Ook werd gesproken over de aanpak, zowel over het huidige instrumentarium als mogelijke aanvullingen daarop.

De aanwezigen waren het erover eens dat tegen overlast en criminaliteit altijd stevig moet worden opgetreden. Zowel `harde kern' als de `meelopers' worden individueel aangepakt. De benodigde aanpak is tweeledig: grenzen stellen en perspectief bieden. Dit najaar stuurt het kabinet de Kamer een nadere uitwerking van deze bredere aanpak in de beleidsbrief over Marokkaans-Nederlandse probleemjongens.