Nederlands Jeugdinstituut


Zorg voor jeugd in kaart gebracht

Wettelijke kaders, voorzieningen en beroepen in de jeugdzorg

Hoe ziet de jeugdzorg eruit? Welke voorzieningen zijn beschikbaar voor de verschillende problemen? Wie werken er in de jeugdzorg en binnen welke regelgeving gebeurt dat? Allemaal vragen waarmee niet alleen cliënten van de jeugdzorg, maar ook professionals, managers en beleidsmakers dagelijks te maken hebben. De nieuwe publicatie Jeugdzorg in kaart van het Nederlands Jeugdinstituut geeft hierop een antwoord met een actueel overzicht van alle relevante wettelijke kaders, voorzieningen, beroepen en functies die zich bezighouden met de zorg voor jeugdigen in Nederland.

Het afgelopen decennium heeft de jeugdzorg een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo kwam er nieuwe wetgeving, is de infrastructuur gewijzigd en is er sprake van een nieuwe verhouding tussen toegang en zorgverlening. Al deze ontwikkelingen zijn van invloed op de professionele uitvoering van het werk in de jeugdzorg.

Beroepenstructuur
Om de sector te ondersteunen, is het Actieplan Professionalisering Jeugdzorg gelanceerd dat als doel heeft iedereen die direct betrokken is bij de hulpverlening aan jeugdigen en hun opvoeders beter toe te rusten en te faciliteren. Een van de activiteiten is de ontwikkeling van een beroepenstructuur in de jeugdzorg. In dit kader heeft het Nederlands Jeugdinstituut aan MOVISIE Beroepsontwikkeling de opdracht gegeven om in kaart te brengen welke voorzieningen en beroepskrachten zich in Nederland bezighouden met de zorg voor de jeugd en binnen welke wettelijke kaders zij hun werk uitvoeren. De uitkomsten hiervan zijn samengebracht in de publicatie Jeugdzorg in kaart.

Jeugdzorg in kaart
Jeugdzorg in kaart besteedt niet alleen aandacht aan Bureaus Jeugdzorg en provinciale zorgaanbieders, alle relevante vormen van zorg voor jeugd in Nederland komen aan bod. Denk bijvoorbeeld ook aan de zorg voor jeugdigen op scholen, de rol van de huisarts en bureau Halt. Ook recente ontwikkelingen in het veld, zoals de Centra voor Jeugd en Gezin en de gesloten jeugdzorg passeren de revue. De publicatie laat zien welke vormen van beroepsuitoefening er in de jeugdzorg zijn en binnen welke voorzieningen zij zijn ondergebracht. Het boek is tot stand gekomen met behulp van de inbreng van partijen die werkzaam zijn in de preventieve en curatieve (inclusief) justitiële jeugdzorg.

Het Nederlands Jeugdinstituut wil met Jeugdzorg in kaart niet alleen een handzaam overzicht bieden van het complexe werkterrein van de jeugdzorg, maar ook een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van deze sector.

Bestellen
Jeugdzorg in kaart is geschreven door Niels Zwikker en Harry Hens. De publicatie kost 11,90 en is verschenen bij uitgeverij SWP. U kunt Jeugdzorg in kaart bestellen via www.nji.nl/publicaties .

Meer informatie
Voor meer informatie over het Actieplan Professionalisering Jeugdzorg zie www.nji.nl/professionaliseringjeugdzorg .