Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Bart van Dam


01/11/2008

De heer B.N.J. van Dam (50) ontvangt de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld. Hij zette zich de afgelopen twintig jaar in voor COC Nijmegen en haar magazine PINK.

Bart van Dam neemt een bijzondere plek in de homo- en lesbische beweging van Nijmegen. Hij is actief sinds 1988 bij de Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit, afdeling COC Nijmegen (het huidige COC Nijmegen). Hij startte als bestuurslid en was verantwoordelijk voor het vrijwilligersbeleid, deskundigheidsbevordering en contactpersoon voor de werkgroep voorlichting. Deze positie heeft hij tot 1992 vervuld.

In 1989 was Van Dam redacteur bij PINK, het toenmalige afdelingsblad van COC Nijmegen. Hij werd al gauw hoofdredacteur. Zijn journalistieke interesses lagen bij de politiek en actualiteit. Hij maakte onder andere de roddelrubriek WVTTK en had een persoonlijke rubriek `Hek van de Dam'. In 2005 fuseerde PINK met het ledenblad Diverzo van COC Midden Gelderland. Het nieuwe PINK&Zo groeide naar een oplage van 1000 exemplaren. Tot op heden is het blad dankzij de inzet van Bart van Dam de hoeksteen van de Nijmeegse homo- & lesbische beweging.

Van Dam was ook redactielid van de Pluijmshows van 1990 tot en met 1992 en betrokken bij de uitgaven van de Flikkeragenda.

Sinds 2005 is hij secretaris van de jury van de Burgemeester Dalesprijs namens COC Nijmegen.

In 2007 was hij projectcoördinator van het Nationale COC Songfestival in de Lindenberg. Momenteel coördineert hij de Nijmeegse voorronde voor het Nationale COC Songfestival.

Op vrijdag 31 oktober om 22.00 uur reikt loco-burgemeester Lenie Scholten de Zilveren Waalbrugspeld uit tijdens het COC Songfestival Nijmegen 2008 in het Lindenbergtheater te Nijmegen.