Gerechtelijke organisatie

Inzet âlokvrouwâ toegestaan

Zwolle-Lelystad, 4 november 2008 - De meervoudige strafkamer van de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft een man uit Zwolle veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaren wegens het tweemaal aanranden van vrouwen.

Politievrouw in burger

De politie heeft in het kader van het opsporingsonderzoek gebruik gemaakt van een politievrouw in burger, die zich fietsende heeft begeven op een door het politie-team van tevoren vastgestelde route, waarbij zij voortdurend onder observatie stond. Op deze route heeft verdachte de politievrouw gevolgd en zich aan haar vergrepen. Verdachte is toen onmiddellijk door de politie aangehouden.

Verdediging

Door de verdediging was betoogd dat deze opsporingsmethode onrechtmatig is, omdat verdachte hierdoor is uitgelokt.

Oordeel rechtbank

De rechtbank heeft dit verweer echter verworpen. Door de rechtbank zijn geen aanwijzingen gevonden die er op zouden kunnen wijzen dat verdachte door het optreden van de fietsende politievrouw in burger tot andere handelingen is aangezet dan die waarop zijn opzet toch al was gericht.

Voor de rechtbank was daarbij van belang dat de betreffende politievrouw tijdens haar optreden was gekleed in normale doorsnee winterse kleding. Voorts heeft zij zich niet anders gedragen dan van een gemiddelde vrouw, die laat op de avond naar huis toe fietst, kan worden verwacht. Gelet op het aantal aanrandingen in Zwolle in korte tijd en de daardoor ontstane maatschappelijk onrust vond de rechtbank dit een gerechtvaardigde opsporingsmethode.

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 4 november 2008 Naar boven