NZa stelt ZZP-tarieven vast

04/11/2008 15:01

Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nieuw bekostigingssysteem is verbetering voor patiënt

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de beleidsregels en tarieven voor de zorgzwaartepakketten (zzp's) vastgesteld. In 2009 wijzigt het bekostigingssysteem van de intramurale AWBZ-zorg ingrijpend. Voor cliënten is dit een verbetering omdat zij een pakket krijgen dat past bij hun zorgzwaarte. Nu de beleidsregels en tarieven zijn vastgesteld is de zorgzwaartebekosting per 2009 een feit.

Per 1 januari 2009 gaat de financiering van bedden en plaatsen van een aanbodgericht bekostigingssysteem over naar een vraaggestuurde bekostiging in ZZP's. Dat betekent dat niet de instelling centraal staat, maar de zorgvraag van de cliënt die verblijfszorg nodig heeft. Voor de verschillende soorten verblijfszorg zijn zorgzwaartepakketten gemaakt. Een ZZP omvat wonen, zorg, diensten, dagbesteding en/of behandeling. Met de invoering van ZZP's krijgen de cliënten een pakket dat past bij hun zorgzwaarte. Op deze manier is er meer ruimte voor clienten om met de instellingen keuzes te maken over de precieze invulling van de zorg en ondersteuning.

De invoering van ZPP's voor de 900 zorginstellingen voor verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg gebeurt zorgvuldig en fasegewijs. In 2009 heeft de invoering voor alle zorgaanbieders en zorgkantoren een financieel effect. In de beleidsregel herallocatie staat beschreven hoe de omzetting van oude historische-budgetten naar nieuwe ZPP-budgetten voor zorgaanbieders en zorgkantoren plaatsvindt. De beleidsregel invoering ZZP beschrijft hoe in 2009, 2010 en 2011 de budgetten moeten worden aangevraagd. In de beleidsregels prestatiebeschrijvingen en tarieven staan de prestaties en ook de toeslagen die (nog) van toepassing zijn.

In 2010 wordt alleen bekostigd op basis van ZZP's. In 2011 is de invoering van ZZP's een feit en zijn alle oude historische budgetten omgezet in ZZP-budgetten.

Voor de invoering van de zorgzwaartebekostiging per 1 januari 2009 heeft de NZa drie beleidsregels invoering, herallocatie en tarieven/prestaties opgesteld. Een technische toelichting maakt deel uit van de beleidsregels. Daarnaast is er een algemene circulaire waarin de invoering van de zorgzwaartebekostiging op hoofdlijnen wordt toegelicht.





http://www.nza.nl

http://www.nza.nl