Politie Limburg-Zuid

Politie Limburg-Zuid rust voertuigen en bureaus met defibrillator uit

Als één van de eerste korpsen in het land gaat de politie Limburg-Zuid binnenkort 60 patrouilleauto's en 16 politiebureaus uitrusten met een defibrillator. Inmiddels hebben 800 agenten geleerd om met het toestel om te gaan en worden er binnenkort nog eens 400 opgeleid.

Het besluit om alle noodhulpvoertuigen van de Nederlandse politie te voorzien van een 'Automatische Externe Defibrillator' (AED) werd begin vorig jaar door de Minister van Binnenlandse Zaken genomen. Het kabinet trekt daar de komende jaren EUR 8 miljoen voor uit. Voor de politie is de keus gevallen op de uitvoering die zich ook aan boord van de ruimteveren van de NASA bevindt. Wereldwijd zijn een miljoen van dit soort toestellen in gebruik. Er worden jaarlijks vele duizenden levens mee gered.

'Samen met het korps Groningen behoort Limburg-Zuid tot de eerste politiekorpsen die met het apparaat worden uitgerust', vertelt Rob Hutschemaekers, die als Districtschef van Heerlen verantwoordelijk is voor de introductie van de defibrillatoren bij de Politie Limburg-Zuid. 'Onze auto's zijn immers dag en nacht op de weg en komen vaak als eerste aan bij een ongeluk of incident. Door die apparaten bij ons te hebben verdienen we kostbare tijd wanneer mensen met een zware hartaanval moeten worden gereanimeerd. Dat doen we nu tientallen keren per jaar op de klassieke manier, dus via een combinatie van hartmassage en mond-op-mondbeademing, maar met zo'n apparaat kunnen veel meer levens worden gered', aldus de heer Hutschemaekers.

Naar verwachting kunnen de toestellen komend voorjaar in de politieauto's worden ingebouwd. Tegen die tijd hoopt het Zuidlimburgse korps ook over 1.200 goed-getrainde gebruikers van het apparaat te kunnen beschikken.

Als de nood aan de man is kunnen ook de omwonenden van de politiebureaus gebruikmaken van de defibrillatoren die de bureaus komen te hangen. Op deze wijze wil de politie zoveel mogelijk mensen laten profiteren van de aanschaf van de levensreddende apparaten. Het is overigens niet de bedoeling van de politie om de ambulancedienst 'in de wielen te rijden' met de nieuwe apparatuur. 'We worden ook geen ambulancebroeders', voegt Hutschemaekers hier aan toe. 'Het gaat er slechts om dat kostbare tijd wordt gewonnen'.

04-11-2008, Limburg-Zuid