Gemeente Alphen aan den Rijn

stuurt brief aan minister Cramer over Structuurvisie Randstad 2040

Gemeente stuurt brief aan minister Cramer over Structuurvisie Randstad 2040

Klimaatverandering, bereikbaarheidsproblemen en toenemende internationale concurrentie vragen om een langetermijnvisie voor de Randstad. Daarom is begin vorige maand de Structuurvisie Randstad 2040 vastgesteld door het kabinet. De gemeente Alphen aan den Rijn is blij met de inhoud aangezien deze veel overeenkomsten vertoond met het Alphense beleid. Wel is de gemeente teleurgesteld over het feit dat de gemeente niet is betrokken bij de totstandkoming van de visie. Dat heeft de gemeente deze week schriftelijk laten weten aan minister Cramer.

Structuurvisie Randstad 2040
Het verbeteren van de veiligheid tegen overstromingen bij de kust en de grote rivieren is één van de speerpunten van de Structuurvisie Randstad 2040. Maar ook een groter en waterrijker Groene Hart staat hoog in het vaandel bij het kabinet. Volgens de structuurvisie moet het onderdeel worden van een grotere aaneengesloten Groenblauwe Delta door verbindingen met het IJsselmeer, de Noordzee en de Zeeuwse wateren. Het gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn kan zich vinden in de visie aangezien het aanknopingspunten bevat met de Stadsvisie Alphen 2018 en de structuurvisie Buitengebied. Echter over het verbeteren van de bereikbaarheid van het Groene Hart, en dus de gemeente Alphen aan den Rijn, wordt niks gezegd. In de structuurvisie wordt helaas alleen ingegaan op het verbeteren van de bereikbaarheid van de stedelijke regios. In de brief aan minister Cramer spreekt het bestuur haar teleurstelling hierover uit.

Proces
Een ander punt van kritiek waar het gemeentebestuur in de brief aandacht voor vraagt, is het feit dat de gemeente het jammer vindt niet betrokken te zijn geweest bij de totstandkoming van de structuurvisie. Terwijl de minister heeft aangegeven veel waarde te hechten aan het dialoog. In de brief laat het bestuur nadrukkelijk weten dat de Randstad niet alleen uit vier grote steden bestaat, maar ook uit het Groene Hart met zeer dynamische gemeenten zoals Alphen aan den Rijn. Daarom is het gemeentebestuur van mening dat Alphen niet mag ontbreken bij de planvorming. Volgens het bestuur kan de gemeente juist een lokale en regionale meerwaarde bieden in discussies rondom de toekomst van het Groene Hart vanwege de kennis en expertise binnen de gemeente. Bovendien kunnen er door samenwerking betere resultaten worden geboekt. In de brief vraagt het gemeentebestuur om in het vervolg meer betrokken te worden bij de beleidsontwikkeling van het Groene Hart.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn