Gemeente Someren



Begeleiding stoppen met roken in Someren

Er zijn genoeg redenen om te stoppen met roken. Toch kunt u alleen succesvol stoppen als u er zélf van overtuigd bent dat u wilt stoppen. Niemand kan die beslissing voor u nemen, ook al is de druk uit de directe omgeving soms groot. Het is heel belangrijk er voor te zorgen dat u goed gemotiveerd bent en weet waarom u wilt stoppen. U komt dan niet zo gauw in de verleiding om toch weer te gaan roken.

Begeleiding door de praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk De praktijkverpleegkundigen van het Samenwerkingsverband Someren geven u individuele begeleiding bij het stoppen met roken.

U bezoekt de praktijkverpleegkundige vijf keer:


1e consult (duur: 30 min:)

Uw rookgedrag wordt in kaart gebracht en eerdere stoppogingen worden besproken. Er wordt een stopdatum gepland. U bespreekt de moeilijke momenten en hoe u daar mee om kunt gaan. Er is aandacht voor ontwenningsverschijnselen, passende medicamenteuze ondersteuning daarbij, angst voor gewichtstoename en hoe om te gaan met een mogelijk dalende motivatie.


2e consult: 1 week na de stopdatum (duur: 20 min):

Tijdens deze en volgende afspraken worden de moeilijke momenten besproken. Wanneer u toch gerookt hebt wordt gekeken naar de oorzaak en wat u daar van kunt leren.
De behandeling wordt geëvalueerd en zo nodig aangepast. Ook is er aandacht voor succes, daarmee kunt u uw motivatie vergroten.


3e, 4e en 5e consult: binnen 1 maand, 3 maand en ½ jaar na de stopdatum (duur: 20 min)

Het 3e t/m het 5e consult kunnen in overleg telefonisch plaatsvinden.

Verwijzing en aanmelding
Wanneer u geïnteresseerd bent in individuele begeleiding bij het stoppen met roken kunt u via de assistente van uw huisarts een afspraak maken bij de praktijkverpleegkundige.

Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan de begeleiding. De medicamenteuze of nicotine vervangende middelen zijn niet altijd gratis.

Volgende week vindt u op deze pagina informatie over de groepscursus Stoppen met Roken van de Zorgboog gezondheidsservice.

Met vragen kunt u terecht bij:

* Uw huisarts of de praktijkverpleegkundige van uw huisarts.


* De gezondheidswijzer Someren in de bibliotheek: Molenstraat 12 Someren
Openingstijden gezondheidswijzer:
maandag 14.30-17.00 uur,
woensdag 10.00-12.00 uur,
donderdag 14.30-17.00 uur


* GGD Brabant-Zuidoost:
Tineke Meeldijk tel. 088-0031-453, t.meeldijk@ggdbzo.nl

Terug