Gemeente Ede

Nummer 208 / Ede, 4 november 2008

Ede start als pilot met risicojongeren in Veldhuizen A Veiligheidshuis West Veluwe Vallei voor zes regiogemeenten

Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie, justitie- en zorgpartners gaan per 1 januari 2009 samenwerken in een Veiligheidshuis West Veluwe Vallei. Doel is de samenwerking rond veiligheid effectiever en efficiënter aan te pakken en maatschappelijk probleemgedrag terug te dringen. De aanpak verbindt zorg en straf met elkaar. Het Veiligheidshuis richt zich op vier doelgroepen: veelplegers, ex-gedetineerden, risicojeugd en daders en slachtoffers van huiselijk geweld.

In Ede begint deze week als pilot het Veiligheidshuis gericht op de doelgroep risicojongeren in de Edese wijk Veldhuizen A. Aanleiding vormt de problematiek van een groep Nederlands-Marokkaanse jongeren daar.
De districtsbrede start van het Veiligheidshuis begint januari 2009 voor risicojeugd. In de maanden daarna wordt dit uitgebreid met de themas veelplegers, nazorg ex-gedetineerden en huiselijk geweld.

Partners
Naast Ede maken de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel, Wageningen en Renkum deel uit van het Veiligheidshuis West-Veluwe Vallei. Andere partners zijn onder meer: Openbaar Ministerie, politieregio Gelderland-Midden, Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg Gelderland. In de loop van 2009 zullen naar verwachting meer partijen aansluiten.

Het Openbaar Ministerie in het arrondissement Arnhem ziet het Veiligheidshuis als een instrument om de justitiële keten lokaal effectiever in te zetten én als middel om de justitiële en preventie/zorgketen beter op elkaar af te stemmen. Het veiligheidshuis is daarbij ook een informatieknooppunt.
Bij de ontwikkeling ervan wordt aansluiting gezocht bij de in oprichting zijnde Centra voor Jeugd en Gezin.

Visie
De meerwaarde van de samenwerking op een fysieke locatie ligt in de sluitende aanpak van criminaliteit en overlast en de aanpak van de achterliggende problemen bij betrokkenen. Door het bundelen van activiteiten ontstaat een beter zicht op de situatie van daders, overlastgevers en slachtoffers, zodat het mogelijk wordt een gezamenlijke aanpak te kiezen. Hierdoor moeten overlast en criminaliteit afnemen.
Deze algemene meerwaarde laat zich vertalen in meerdere doelen. Deze zijn:

- verminderen overlast en criminaliteit door het terugdringen van overlastgevend gedrag en het zo veel mogelijk voorkomen van eerste delicten;

- terugdringen recidive en opnieuw vervallen in crimineel gedrag bij daders van dit gedrag;

- bieden perspectief aan probleemgroepen, daders en slachtoffers door adequate zorg en ondersteuning.

Deze doelen betekenen dat het Veiligheidshuis West Veluwe Vallei zich richt op zowel straf als zorg met als inzet het bieden van een complete aanpak voor alle cliënten. Hierbij gaat het om strafrechtelijke maatregelen, pedagogische interventies en zorg, zowel voor verdachten als voor daders en slachtoffers.

Geld
Het kabinet stimuleert de komst van een landelijk dekkend netwerk van Veiligheidshuizen met vooral een lokaal karakter in 2009, ook financieel met name ter ondersteuning van de justitieketen. Daarnaast zal dekking plaatsvinden voor 2009 uit het gemeentelijk programma Veiligheid en het Regiocontract. Vanaf 2010 zal een structurele verdeling van kosten plaatsvinden met de deelnemende gemeenten.
---