Gemeente Ede

nummer 210 / Ede, 4 november 2008

Aandacht voor veiligheid en fietsers
Nieuwe verkeersprojecten vanaf 2009

Het college van burgemeester en wethouders wil in 2009 weer een aantal nieuwe verkeersprojecten oppakken. Daarom heeft zij het Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer 2009 opgesteld, dat binnenkort aan de gemeenteraad wordt aangeboden. De verbetering van de verkeersveiligheid, maar ook het stimuleren van het fietsen en de verbetering van bushaltes en treinstations, krijgen prioriteit. Komend jaar wil het college extra geld uit trekken om de verkeersveiligheid op de Lunterseweg tussen Ede en Lunteren te verbeteren. Ook de fietspaden langs de Lunterseweg krijgen daarbij een opknapbeurt. De gemeente gaat ook na of op het kruispunt met de Doesburgerdijk/Kernhemseweg een rotonde kan worden aangelegd in plaats van het nu aanwezige verkeerslicht. De gemeente investeert in 2009 bijna 1 miljoen euro in nieuwe verkeersprojecten. Een belangrijk deel van deze kosten wordt betaald uit subsidies.

Ieder jaar maakt de gemeente Ede een overzicht van uit te voeren verkeersprojecten en legt deze vast in het Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer. De in de gemeentebegroting gereserveerde middelen, samen met te verkrijgen subsidies bekostigen dit programma. Voor een deel gaat het om zaken die elk jaar worden uitgevoerd zoals kleine aanpassingen naar aanleiding van klachten. Verder zijn in de afgelopen jaren projecten vastgesteld die nog in uitvoering zijn of waarvan de voorbereiding nog loopt. Zo worden de Veenderweg en N224 op dit moment aangepast, en worden concrete plannen gemaakt voor onder meer de aanleg van fietspaden in Walderveen en de inrichting van diverse 30-/60 km-zones.

Nieuwe projecten
In het Uitvoeringsprogramma staat een voorstel om in 2009 een aantal nieuwe zaken op te pakken. Deze zijn gebaseerd op het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP) en de Actieprogrammas Fiets en Verkeersveiligheid. Daarin is onder meer vastgelegd dat alle wegen buiten de hoofdwegen duurzaam veilig worden ingericht als 30- of 60 km-zone. Op heel veel plaatsen is dit al gebeurd. Het is de bedoeling dat het gebied tussen Lunteren en Wekerom/De Valk daar in 2009 aan wordt toegevoegd als 60-km zone.

Overzicht
In 2009 worden de volgende verkeersprojecten gestart:
* 60 km-zone Hoge Valkseweg Vijfsprongweg;
* 30 km-zone Wekerom;

* 30 km-zone omgeving Stationsweg;

* Verkeersveilige inrichting van de Lunterseweg, inclusief de realisatie van een rotonde op het kruispunt met de Doesburgerdijk/Kernhemseweg.

* Uitvoeringsprogramma verkeersveiligheid School-Thuisroutes, 2e fase;

* Fietspromotieplan 2009;

* Aanpassing en uitbreiding Stationsvoorzieningen;
* Toegankelijkheid bushaltes verbeteren, 2e fase;
* Mobiliteitssteunpunt Ede 2009;

* Verkeerseducatie 2009;

* Kleine verkeersmaatregelen Werkgroep Verkeerszaken 2009;
* Bijdrage aan de provincie voor de aanpassing van de verkeerslichten in De Klomp.

Besluit
In december neemt de gemeenteraad een definitief besluit, waardoor de meeste projecten in de loop van 2009 worden gestart. De uitvoering gebeurt meestal pas later plaats omdat hieraan veel voorbereidingen vooraf gaan, zoals het uitwerken van een concreet ontwerp. Wanneer de verkeersmaatregelen worden uitgewerkt neemt de gemeente contact op met de direct betrokken mensen.

---