Gemeente Ede

nummer 211/ Ede, 4 november 2008

Gemeente Ede blijft permanente bewoning van recreatiewoningen bestrijden.

Ede blijft optreden tegen het illegaal bewonen van recreatiewoningen. Het college van B&W heeft dat in haar vergadering van 4 november 2008 opnieuw bevestigd. Aanleiding om het beleid rond recreatiewoningen opnieuw te bespreken is een verzoek van de minister van VROM. Zij vraagt gemeenten haar aan te geven wat het gemeentelijk beleid is.

Permanente bewoning is een vraagstuk dat veel gemeenten kennen. Woningen die bedoeld zijn voor recreatie zijn relatief goedkoop, terwijl ze vaak wel van goede kwaliteit zijn en fraai gelegen. Dat maakt het aantrekkelijk om er te wonen, ondanks dat het bestemmingsplan dat verbiedt. Ede treedt strikt op tegen permanente bewoning van recreatiewoningen. Dat gebeurt al aantoonbaar sinds 1 januari 1997.
Sommige gevallen zijn zelfs (met succes) tot aan de Raad van State doorgezet.
Verschillende gemeenten handhaafden echter niet, of minder streng. Dat was voor de vorige minister in 2003 reden om onder voorwaarden meer ruimte voor legalisatie te bieden en voor al lang bekende illegale situaties aan te sturen op expliciet gedogen. Dat laatste betekent dat de huidige bewoner de permanente bewoning mag voortzetten, maar dat de woning daarna weer voor recreatie gebruikt moet worden. Legalisatie is in Ede niet mogelijk. Vrijwel alle woningen liggen in natuurgebieden. De minister heeft daarvan gezegd dat legalisatie niet aan de orde is. Er is sinds 2003 geen verzoek om een gedoogbeschikking ingediend.
Ede zal de minister berichten dat ze haar handhavingsbeleid rond permanente bewoning van recreatiewoningen blijft voortzetten.
---