Gemeente Ede

nummer 212 / Ede, 4 november 2008

Op verzoek van ondernemers
Gemeente Ede voert reclamebelasting in

Ondernemers in de binnenstad van Ede willen een nieuwe belasting betalen: reclamebelasting. De opbrengst van de nieuwe belasting komt ten goede aan de Stichting Binnenstadsmanagement Ede, die het geld gaat gebruiken voor de promotie van Ede-Centrum.

De Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE) heeft de gemeente gevraagd om reclamebelasting in te voeren. Momenteel staat het ondernemers in de binnenstad vrij om al dan niet bij te dragen aan de promotie van het centrum. Ondernemers die niet wensen bij te dragen, profiteren echter toch van de promotionele activiteiten. Een ongewenste situatie, vond de SBE, en daarom heeft zij de gemeente gevraagd reclamebelasting in te voeren.
De SBE wil het geld onder andere inzetten voor zaken als het organiseren van evenementen, het aanbrengen van sfeerverlichting, projecten in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen, graffitibestrijding, een binnenstadsmonitor en het aanstellen van een binnenstadsmanager.
De gemeenteraad heeft aangegeven dat zij bereid is reclamebelasting in te voeren als de ondernemers in het centrum daar via een referendum mee akkoord gaan. Voorwaarde was dat minimaal 30 % van de ondernemers zijn stem uit moest brengen.
Uiteindelijk heeft 38% van de ondernemers zijn of haar stem uitgebracht. Van hen was 53% vóór de invoering. De stemming stond onder toezicht van Notariskantoor Van Putten en Van Apeldoorn. Voor 56 ondernemers in de Achterdoelen en de Hof van Gelderland is de afdracht van promotiegeld al geregeld via de huurovereenkomst. Zij hebben collectief voor invoering van reclamebelasting gestemd.

De gemeenteraad neemt op 11 december een besluit over de invoering van de nieuwe belasting.

---