Gemeente Noordwijkerhout

4/11/2008 - De Zeestroom wint themaweek 'Voeding & bewegen'

De GGD Hollands Midden heeft scholen in Zuid-Holland Noord opgeroepen om tijdens de Week van het Nationaal Schoolontbijt een themaweek over voeding en bewegen te organiseren. De Zeestroom in Noordwijkerhout en de Marnixschool in Katwijk hebben die wedstrijd gewonnen. Op donderdag 30 oktober 2008 heeft burgemeester Gerrit Goedhart de prijs aan De Zeestroom uitgereikt.

Van 28 tot en met 31 oktober 2008 vond landelijk het Nationaal Schoolontbijt plaats. In de regio Zuid-Holland Noord namen drieënzeventig basisscholen deel aan dit ontbijtevenement. In het kader van het Nationaal Schoolontbijt riep de GGD Hollands Midden deze scholen op om rondom het evenement een themaweek te organiseren over voeding en bewegen. Doel van deze GGD-actie is kinderen bewust te laten worden van hun eigen eet- en beweeggedrag.

Ongeveer één op de tien Nederlandse kinderen slaat 's morgens het ontbijt over. Door niet te ontbijten kunnen kinderen minder goed opletten in de klas. Daarnaast krijgen ze trek in - vaak ongezonde - tussendoortjes. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kinderen steeds minder vaak buiten spelen. In plaats daarvan brengen zij meer uren door voor de tv of achter de computer. Ook gaan steeds minder kinderen met de fiets of lopend naar school. Dit alles werkt overgewicht in de hand.
Prijsuitreiking en ontbijt
In de regio Zuid-Holland Noord hebben basisschool De Zeestroom in Noordwijkerhout en de Marnixschool in Katwijk de wedstrijd van de GGD gewonnen. Op beide scholen was de themaweek gericht op alle leerlingen. Zo volgden de kinderen op De Zeestroom in de week van het Nationaal Schoolontbijt lessen over het belang van ontbijten. Ook werd er extra aandacht besteed aan bewegen.

Op donderdag 30 oktober gaf burgemeester Goedhart op het schoolplein van De Zeestroom een les ochtendgymnastiek aan alle leerlingen en docenten. Toen iedereen goed wakker was geworden van de frisse buitenlucht en de ludieke bewegingsoefeningen, reikte de burgemeester de prijs uit aan de school. De prijs bestond uit een pakket met speelmaterialen en was beschikbaar gesteld door de GGD Hollands Midden.

Vervolgens ging de burgemeester met het hele gezelschap mee de school in voor een gezamenlijk ontbijt in de hal. Op de vrolijk gedekte tafels stonden alle benodigdheden voor een gezonde start van de dag klaar. Het brood was beschikbaar gesteld door Bakkerij Van Eeden uit Noordwijkerhout.