Bos moet vertrekpremies Connexxion tegenhouden

04/11/2008 15:28

SP

De SP roept minister Bos op te voorkomen dat de bestuurders van Connexxion het vervoersbedrijf met forse vertrekpremies verlaten. Transdev, het Franse moederbedrijf van Connexxion probeert de Nederlandse bestuurders uit te kopen met vertrekpremies tot een miljoen euro. "Minister Bos zegt steeds dat hij megabonussen aan wil pakken. Laat hem nu dan ook optreden, dat kan hij immers als grootaandeelhouder met vetorecht", zegt SP-Kamerlid Emile Roemer.

Bij de verkoop van Connexxion aan de Franse vervoerder Transdev beloofde de regering dat Connexxion een zelfstandig bedrijf zou blijven. De overheid hield een derde van Connexxion in handen en kan Transdev nog een halt toe roepen. Transdev probeert het bestuur van Connexxion nu echter uit te kopen, waarmee het bedrijf slechts een filiaal van het moederbedrijf wordt.

Roemer: "Met het verlies van Connexxion heeft de overheid nog nauwelijks zeggenschap op de vervoerders. Zij maken hier dan ook schaamteloos misbruik van door hun eigen zakken te vullen ten koste van het openbaar vervoer. Want deze megavertrekpremies moeten natuurlijk uiteindelijk door de reizigers worden betaald. De regering mag dit niet laten gebeuren."





http://www.sp.nl