Gemeente Breda

Haven als oplossing voor markt tijdens Glazen Huis

Klik hier voor vergroting.

Twee avonden stevig en constructief overleg tussen leden van de marktadviescommissie en de gemeente Breda, in aanwezigheid van burgemeester Van der Velden en wethouder Oomen, hebben ertoe geleid dat de ambulante handel vanaf vrijdag 12 december de Grote Markt verruilt voor de kaden rondom de Haven.

Daarmee werken ook de marktondernemers mee aan Serious Request, de actie van 3FM om geld in te zamelen voor wereldwijde vluchtelingenhulp.

Op vrijdag 12, dinsdag 16, vrijdag 19 en dinsdag 23 december vormt de haven het decor voor zowel de ambulante handel, als -vanaf de 19e- de ijsbaan. Ook de feestelijke opening van De Nieuwe Mark, De Rivier valt in deze periode. De reguliere markt komt daardoor als het ware in een bijzonder feestelijke entourage te staan. Met extra kerstversiering zal de gemeente dat nog eens benadrukken.

De tijdelijke en uitzonderlijke verplaatsing van de markt wordt intensief begeleid door de gemeente. Het pakket omringende maatregelen bevat onder meer omleiding van de busroute over de Prinsenkade en communicatie met marktondernemers, bewoners en bezoekers. Via berichten in de media, advertenties en flyers maakt de gemeente het winkelend publiek tevoren attent op de verplaatsing van de markt.

Communicatie en vrijstelling van marktgelden

Gemeente en ambulante ondernemers zijn het erover eens dat nu een goede oplossing gevonden is. De gemeente complimenteert de ambulante handel voor deze flexibele houding en de wijze waarop is meegedacht. Eerder al lieten de marktondernemers weten, dat zij `het Glazen Huis' een warm hart toedragen. De suggestie om de locatie rond de Haven te onderzoeken, is van de markt afkomstig.

Om te voorkomen dat ondernemers gedupeerd raken, heeft de gemeente de intentie uitgesproken om de nadeelcompensatieregeling hierop van toepassing te verklaren.

Streven is een win-win situatie voor alle betrokkenen: de ondernemers langs de haven, de ambulante handel en Serious Request. Naar verwachting brengt de actie van 3FM veel extra bezoekers naar Breda. Het is de uitdaging om ook de markt bij hen onder de aandacht te brengen. Daarover worden met betrokkenen concrete afspraken gemaakt.

Vervolg

Zo spoedig mogelijk worden de toegezegde communicatieacties uitgevoerd en verschijnen berichten over de verplaatsing van de markt op websites en in de media. Op maandag 24 november is de gemeente gastheer voor een informatieavond die de marktadviescommissie organiseert voor de ambulante ondernemers. Tijdens deze avond, waarbij ook wethouder Oomen aanwezig zal zijn, wordt meer in detail ingegaan op de omringende maatregelen en de gemaakte afspraken.

Breda, 4 november 2008