Productschap Diervoeder

04/11/2008

Export van diervoeders naar Rusland (Belangrijk)

VIP NIEUWSBRIEF Veterinair Informatie Punt

De Russische autoriteiten hebben bekend gemaakt dat alle bedrijven die diervoeder, incl. additieven of premixen naar Rusland exporteren op een goedgekeurde exportlijst opgenomen dienen te worden.

Dit geldt voor diverse categorieën diervoeders die verderop in deze nieuwsbrief gespecificeerd worden. Bedrijven die niet opgenomen zijn op deze lijst worden door de Russische autoriteiten uitgesloten van export. Wij adviseren u derhalve deze nieuwsbrief goed en volledig door te lezen.

Vermelding op exportlijst

Volgens de Russische autoriteiten dient een bedrijf op deze lijst te worden opgenomen als het met naam en erkenningsnummer op de exportcertificaten vermeld staat. Daarnaast geldt de voorwaarde dat er reeds geëxporteerd wordt; hierop zal door de Russische autoriteiten streng worden gecontroleerd.

De Russische autoriteiten maken onderscheidt in de volgende categorieën diervoeder, incl. additieven en premixen:
* Bevat een combinatie van dierlijke en plantaardige ingrediënten (bv mengvoeders en zuivelmengvoeders)

* Bevat plantaardige ingrediënten (bv soyaschroot, premix met een plantaardige drager en volledig plantaardige mengvoeders)
* Bevat dierlijke ingrediënten (bv voeders voor pelsdieren, enkelvoudig dierlijk vet en -eiwit)

* Bevat géén dierlijke en plantaardige ingrediënten (bv additieven zoals vitaminepreparaten en mineralen)

* Petfood

Melk(ingrediënten) worden als dierlijk ingrediënt gezien.

Aanleveren gegevens
In de bijlage van deze nieuwsbrief is voor elke categorie een tabel geplaatst. Exporterende bedrijven worden gevraagd deze onder de juiste categorie volledig in te vullen, vermelding onder meerdere categorieën is mogelijk. Tevens vragen wij u om toeleveranciers en collega-bedrijven te attenderen op deze berichtgeving indien die wellicht niet benaderd zijn.

Bedrijven dienen de door de Russen gevraagde informatie vóór 11 november 2008 te verzenden naar VIP@pve.agro.nl. Indien u de informatie na deze datum aanlevert kunnen wij niet garanderen dat uw bedrijf wordt meegenomen op de lijst.

Bedrijven die recent deze informatie reeds aangeleverd hebben aan het VIP behoeven dit niet nogmaals te doen.

Het VIP zal de gegevens samenvoegen en zorgdragen dat de gegevens bij de Russische autoriteiten worden ingediend. De Russische autoriteiten zullen uiteindelijk besluiten of uw bedrijf wordt geplaatst op de lijst en derhalve goedgekeurd is voor export, hiervoor is het VIP noch LNV/VWA verantwoordelijk.

Bedrijven die geen/onvolledige informatie aandragen worden niet op de lijst geplaatst en derhalve door Rusland uitgesloten van export.

Indien u vragen heeft omtrent deze exportlijst kunt u, bij voorkeur via e-mail (VIP@pve.agro.nl), contact opnemen met het VIP. Dit in verband met een snellere afwikkeling van vragen. Exportlijst (in te vullen door de bedrijven) (60 kB)